Točenje medu pri čebelnjaku Medo

Mladi čebelar Rok pri točenju medu
Mladi čebelar Rok pri točenju medu, 7. 7. 2013

Na PŠ Dvor, kjer je postavljen šolski čebelnjak Medo,  smo v mesecu juliju dvakrat točili med iz dveh čebeljih panjev.

Pri točenju mi je pomagal mladi čebelar Rok z Dvora.

Med pridobivamo s točenjem. Medene sate položimo v centrifugalno točilo. Takoj po točenju iz medu s precejanjem odstranimo delce voska in ostale tujke. Med potem še čistimo nekaj dni, ko se umiri in zbistri. Med nato skladiščimo v higiensko urejenih prostorih v primerni embalaži. V primeru, da med kasneje kristalizira, ga lahko utekočinimo pri temperaturi do 400 C.

Zelo pomembno pri tem veselem čebelarskem  opravilu – postopkih jemanja medenih satov iz panjev, odkrivanja medenih satov in točenja mora čebelar upoštevati smernice dobre čebelarske prakse in vzdrževati maksimalno higieno tako prostora, kot orodja in posod ter mora skrbeti tudi za osebno higieno.

Vsak čebelar je vesel in zadovoljen, ko ga čebele nagradijo za njegov trud z medom. Pašni viri so v Suhi krajini dobri. V mesecu juliju smo dvakrat točili mešanico cvetličnega, akacijevega in lipovega medu. Trenutno pa se obeta  gozdni med  zaradi paše na listnih manah. Zato pričakujemo ob koncu julija še eno točenje medu.

»Šolski« med je shranjen v steklenih kozarcih v šolski kuhinji na PŠ Dvor. Učenci OŠ Žužemberk in podružnic Dvor, Ajdovec in Šmihel ga bodo v naslednjem šolskem letu okušali na šolskih malicah.

Še nekaj zanimivosti o medu:

Ali ste vedeli …

  • Med je že od nekdaj poznan po svojih zdravilnih učinkih.
  • Da  med krepi telo, daje energijo in »preganja« nekatere bolezni.
  • Da čebele v naravi nabirajo sladko tekočino ali nektar, ki postane med šele v panju, ko ga čebele predelajo.
  • Čebele morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi 1 kg medu. Če bi to naredila ena sama čebela, bi opravila pot, enako približno 7-kratnemu obsegu Zemlje.
  • Čebele pa ne nabirajo samo nektarja, iz katerega pripravljajo med. Z letanjem s cveta na cvet prispevajo tudi k opraševanju rastlin.
  • Med je bil prvo sladilo na svetu.
  • Med je veljal za hrano bogov.

Naj medi!

Miha Potočar, mentor čebelarskega krožka na PŠ Dvor