Pestro na podružnični šoli Dvor

DRUŽINSKO SREČANJE NA PLEŠIVICI

 

Otroci imajo radi svoje starše in starši imajo radi svoje otroke in vsak dan zanje storijo veliko dobrega. Da bi otroci lahko izkazali drobno pozornost in hvaležnost staršem, smo v petek, 23. 3. 2018 organizirali skupen pohod na Plešivico in srečanje družin na tem hribu.

Med potjo, ki se je vzpenjala, je čas med pogovori hitro minil.  Za varnost pohodnikov je poskrbel tudi lovec,  g. Štupar iz Vinkovega Vrha. Na vrhu je pohodnike pričakal topel čaj, piškoti in ognji, ki sta jih skrbno pripravila  in kurila že od  dopoldneva gospod Štrasberger in skrbnik koče Konjerejskega društva Suha krajina na Plešivici gospod Grum.

Učenci so se staršem predstavili s kulturnim programom in jim preko govorjene, pete in uprizorjene besede izrazili ljubezen in zahvalo. Staršem so otroci podarili tudi spominsko sliko v okvirju, ki so jo sami naredili.

Sledilo je druženje ob peki dobrot iz nahrbtnikov. Za lepo zapečen in okusen krompir, ki ga je šoli podarila gospa Štravs iz Stavče vasi, je poskrbel gospod Štrasberger iz Dvora.

Kljub hladnemu vetru je bilo na Plešivici toplo. Grela nas je medsebojna toplina in razumevanje, prijateljsko sodelovanje…

Da smo skupno druženje lahko izvedli so nam priskočili na pomoč starši naših učencev, hvala vsem. Posebno zahvalo med njimi pa bi radi izrekli g. Štrasbergerju,  ga. Štravs, g. Štuparju. Hvala tudi g. Grumu in g. Bradaču iz Konjerejskega društva Suha krajina.  Brez  vseh vas ne bi bilo tako toplo, varno, domače, prijetno…

 

PRI ŠTRAVSOVIH SMO PEKLI KRUH

Pri Štravsovih in Perkovih  v Stavči vasi nas vedno sprejmejo  z veseljem, z veliko mero gostoljubnosti in zelo toplo. Tudi ta torek, 8. 5. 2018  je bilo tako.

Ker sta tam doma dva naša sošolca, smo se učenci 4. r.  k njim odpravili nabirat nova znanja o peki kruha in o življenju na kmetiji. Po prisrčnem in okusnem sprejemu z izbranimi sladicami in domačim sokom smo se lotili dela. Ga. Štravs je zamesila kruh, malo smo ji pomagali in si seveda postopek natančno ogledali.  Ker je moral kruh vzhajati, smo v tem času spoznali pridobivanje skute, poizkusili smo doma narejeno kislo mleko in spoznali, kako se naredi, spoznali smo tudi kako se poskrbi, da je krušna peč primerno segreta. Gospodinja nam je tudi pokazala, kje in kako se prekaja meso, staro zibelko, staro orodje in stare modele za peko peciva. Sledil je za nas najboljši del, sami smo pregnetli vsak svoj hlebec kruha in ga pripravili za vzhajanje. Zopet smo imeli prosti čas in izkoristili smo ga za dobro malico. Okrepčali smo se z domačimi obloženimi kruhki in mini picami. Ogledali smo si tudi hlev, kokošnjak in ostale dele domačije. V veži je že prijetno dišalo po pečen kruhu, ko smo odšli v šolo. Gospa Katarina in gospa Brigita sta za nami pripeljali pečeni kruh in z veseljem smo ga odnesli domov in razveselili naše domače

Vsem Štravsovim in Perkovim se iskreno zahvaljujemo za prisrčen sprejem, postrežbo, posredovano znanje in možnost, da smo se tudi mi preizkusili s peko kruha v krušni peči.

 

TUDI MI LOČUJEMO ODPADKE

Pozimi nas je obiskal  hrček Cofko, maskota  v projektu Komunale Novo mesto z naslovom Reci (kliram) – naravi da. Cofku smo obljubili, da bomo pridno ločevali smeti in iz odpadnih snovi zanj izdelali gozd. Naloge smo se lotili resno  in Cofku s skupnimi močmi otroci in delavke VVE Dvor in učenci ter učiteljice PŠ Dvor  izdelali pravi pravljični gozd. Cofko pa nas je presenetil in poslal k nam srako Špelo in medvedka Poldija, ki sta za nas pripravila poučno igrico Gozdne sračkarije. Skupaj smo ponovili, kako se pravilno ločuje odpadke, da se jih lahko reciklira in se ob tem zabavali. Zbirajte ločeno odpadke tudi vi  in pomagajte naravi- Zemlji, ki je naš skupni dom.

 

OBDELAVA LESA

Da bi bil pouk  še bolj zanimiv in življenjski, občasno v razred pripeljemo strokovnjake različnih področij.

V sredo, 7. 3. 2018 je pouk v 4. razredu obogatil obisk g. Slavka Mirtiča, ki je učitelj praktičnega pouka na Srednji lesarski, gradbeni in vzgojiteljski šoli v Novem mestu. Prinesel nam je lesene deščice- sestavne dele za pručke in ptičje hiške ter vse orodje za obdelavo in izdelavo obeh izdelkov.
Učence je  najprej seznanil: z  gozdovi,  z vrstami lesa, njihovo predelavo in delom lesarjev različnih profilov. Sledilo je praktično delo. Učenci so se učili brusiti, mozničiti, spajati les z lepljenjem in zbijanjem.  Učitelj je bil pri svojem delu dosleden in prijazen, učenci pa zagreti za delo in  vztrajni.

Hitro smo naredili izdelke in ob opravljenem delu smo čutili zadovoljstvo.

Gospodu Mirtiču se toplo zahvaljujemo, da nas je obiskal in pripravil za nas to koristno in zanimivo delavnico.

 

Zvonka Struna