Dvorski pozdrav poletju 2024

7. junija 2024 se je zgodil, sedaj že tradicionalni koncert, Dvorski pozdrav poletju, dogodek, s katerim obeležimo začetek poletja v tekočem letu. V večnamenski dvorani se je tako zbralo lepo število ljudi, ki je preživelo čaroben glasbeni večer, napolnjen s harmonijo, radostjo in navdušenjem, ki so ga prinesli izvrstni pevci.

Za začetek sta na odru nastopili dekleti, Mateja in Lucija, ki sta zaigrali kratek humoren prizor, po scenariju Anite Kuhelj. Tako sta prebili led in tlakovali pot za začetek dogodka, ki se je odvil še v sklopu praznovanja 70 let Kulturnega društva Dvor.
Vezni tekst, ki ga je pripravila Brigita Lavrič, je bil obarvan mitološko. Govoril je o bogu sonca, Heliosu, o katerem zgodba pravi, da se je vsak dan, s svojim sončnim vozom, v katerega so bili vpreženi krilati konji, povzpel na nebo, potoval po nebeškem svodu in poročal na Olimpu o dogodkih, ki so se zgodili na zemlji.

Prvi pevski nastop je pripadal Otroškemu pevskemu zboru Dvor ob Krki. Otroci so zapeli štiri pesmi, s katerimi so obiskovalcem dokazali, da se vidi, da pridno obiskujejo vaje in da lepo napredujejo v svojih pevskih sposobnostih. Na nastop jih je pripravila njihova zborovodja Tjaša Primc, ki pravi, da tudi njo otroci marsičesa naučijo, če ne drugega, potrpežljivosti, ki se ji vedno obrestuje.

Sledil je nastop instrumentalistov. Predstavili so se Zala Šenica, Neli Kovač, Iva Primc, Manca Kuhelj in na koncu še Matija Ban. Presenečenje večera so bila dekleta, Ana Može, Živa Lavrič in Tjaša Primc. Sestavile so skupino Trio adio, suvereno zapele in požele velik aplavz.

Na vrsti je bil nastop Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki. Skupaj z zborovodjem Jernejem Fabijanom so se predstavili s sedmimi pesmimi. Njihovi ubrani glasovi so odmevali v prostoru ter poslušalce spomnili na lepoto in moč glasbe, ki združuje in povezuje ljudi vseh generacij. Pevcem na odru so se pri zadnji glasbeni točki pridružili še otroci, nato so skupaj zapeli o moči glasbe in pesmi, ki skupaj druži vse ljudi. Bili so enkratni. Uspelo jim je v prostor oziroma v dvorano, prinesti sonce, radost in toplino.

Koncerta sta se udeležila tudi podžupan Rok Zupančič in župan Jože Papež, ki je nagovoril vse obiskovalce in nastopajoče, čestital kulturnemu društvu za uspešno delo ter iskreno pohvalil otroke in njihovo prepevanje.
Za konec se je povezovalka programa, v imenu Kulturnega društva Dvor, zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali za uspešno izvedbo koncerta, nastopajočim, vsem donatorjem in staršem mladih pevcev, vsem, ki kulturnemu društvu podelijo prostovoljne prispevke, s katerimi, poleg občine, omogočajo organizacijo najrazličnejših dogodkov, za vse generacije.

Dvorski pozdrav poletju ni le koncert, ampak priložnost, da občani skupaj pozdravimo najlepši letni čas, poln sončnih dni, toplih noči in brezskrbnih trenutkov. Naj glasba prežene skrbi, prinese smeh in ustvari nepozabne spomine, ki vas bodo spremljali skozi vse poletje, tako kot Helios vsak dan prinaša svetlobo in upanje.

Člani kulturnega društva želimo vsem občanom čudovito poletje, polno ljubezni, radosti, novih dogodivščin, Kulturnemu društvu Dvor pa novih kulturnih 70 let.

Besedilo: Brigita Lavrič, članica KD Dvor
Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor