VII. Dvorski likovni dnevi

Dvorski likovni dnevi predstavljajo ustvarjalno druženje likovnih umetnikov iz mednarodnega prostora. Potekajo na domačiji družine Rezelj na Dvoru pri Žužemberku, v idiličnem prostoru ob reki Krki.

VII. DVORSKI LIKOVNI DNEVI se letos izjemoma odvijajo v spremenjenem terminu. Ta bo omogočil, da bodo bližnji osnovnošolci lahko prišli na srečanje z umetniki, ti pa bodo naslikali in šoli darovali skupaj ustvarjeno sliko večjega formata.

Dvorski likovni dnevi se bodo začeli v torek, 29. maja in se zaključili v soboto, 2. junija 2018 z razstavo novonastalih del in spremljajočim kulturnim programom.  

Letošnjo umetniško ekipo sestavlja dvanajst skrbno selektivno izbranih ustvarjalcev: 

 • ELVIS BERTON (Hrvaška)
 • MILENA GREGORČIČ
 • JOSO KNEZ
 • VIVIJANA KLJUN
 • JURIJ KRAVCOV (Rusija)
 • PETAR LAZEREVIĆ
 • VIANNEY LEFEBVRE (Francija)
 • MIRJANA MATIĆ (Hrvaška)
 • ANDREJA SRNA
 • MARUŠA ŠTIBELJ
 • JANEZ ŠTROS
 • JOŽEF VRŠČAJ 

Nacionalno, generacijsko, vsebinsko in slogovno raznoliki avtorji bodo zapustili svoje ateljejske prostore in odkrivali čare novega začasnega ustvarjalnega ambienta in njegove okolice. Vsrkavali bodo njegove optične informacije in izživeli svoje čutne refleksije, porojene iz pristnih doživetij. Raznolika skupina bo poskrbela za pestrost motivov, tehnik, načinov in pristopov likovnega ubesedovanja.

Prijazno povabilo družine Rezelj, prijetno medsebojno druženje, naravne lepote in kulturne znamenitosti ožjega in širšega področja so pravi vzroki za ustvarjalni preklop in hkrati izjemen motivacijski nagovor. Marsikateri likovni ustvarjalec se povsem vživi v ta prostor. Nove motivne spodbude spremlja s seizmografsko občutljivostjo, likovna izživetja pa postanejo spoj zunanjega pogleda in notranjega doživljanja, ki zaživi skozi govorico najbolj intimnega ustvarjalnega karakterja posameznika. Nekateri avtorji ostanejo na poligonu ustaljenih zanimanj, ki pa jih žlahtnijo z refleksijami novega in drugačnega ali pa jih skrbno zbirajo za kasnejša likovna uresničevanja. Ker srečanje ni tematsko omejeno, se lahko umetniki svobodno in brezkompromisno prepustijo svojemu notranjemu ustvarjalnemu klicu.

Udeleženci delovnega srečanja bodo spoznavali naravne lepote tega okolja, njegovo kulturno dediščino, kulinariko gostiteljev in zanimivosti.

V petek, 1. junija 2018 bo »Dan odprtih vrat«, na katerega so povabljeni tudi udeleženci preteklih srečanj.

V soboto, 2. junija 2018, ob 18. 30 uri se bodo VII. DVORSKI LIKOVNI DNEVI zaključili s prodajno razstavo na domačiji Rezelj. Na zaključni prireditvi, na katero ste vsi prijazno povabljeni, bo avtorje in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.

DVORSKE LIKOVNE DNEVE vedno spremlja tudi zloženka s predstavitvijo sodelujočih avtorjev in analizo njihove likovne ustvarjalnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa širši javnosti in postane pomemben »arhivski dokument« delovnega druženja.

Od lanskega septembra pa na Dvoru deluje tudi Galerija DLL, ki prezentira dela vseh, do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev.

Prijazno vabljeni na zanimiv likovni dogodek.

Anamarija Stibilj Šajn

v imenu organizatorjev in gostiteljev