Oglarska kopa v Srednjem Lipovcu

V Goršetovi dolini že 10 let kuhajo oglje. Suhokranjci so oglje začeli kuhati že zdavnaj, za potrebe železarne na Dvoru, potem pa za domače potrebe Skubetove kovačije. Zdaj gre polovica oglja v kovačijo, pol pa v prodajo. Nekaj se ga uporabi tudi v zdravstvu, ker na sebe veže strupe, ki povzročajo prebavne motnje. Dobi se ga v obliki tablet in je neprimerno dražji od našega, domačega oglja v surovi obliki. Oglje je v naši kopi strokovno pripravljeno, dobro skuhano in vrhunske kvalitete. Franc Skube, devetdesetletni kovač iz Srednjega Lipovca je najstarejši še živeči oglar pri nas, ki to oglje še s pridom uporablja v svoji domači obrti.

Slovesnost ob prižigu oglarske kope je začel Vlado Kostevc, predsednik Turističnega društva Suha krajina. Med drugim je povedal, da je prižig kope začetek Trških dni in simbol vseh prireditev, saj traja od 10 do 14 dni, kot tudi vse aktivnosti v naši občini v tem času. Za boljše vzdušje sta poskrbeli mladi dekleti Vesna Zarabec in Valentina Kužnik, ki sta s harmonikama zaigrali Slakovo V dolini tihi in s tem pregnali nadležne deževne oblake nad nami.

Prvi govornik je bil naš župan Franc Škufca, ki je povdaril, da so se včasih s kuhanjem oglja v naših krajih tudi preživljali in vsem nam čestital praznik občine Žužemberk. Nadaljevali so pevci Vinogradniškega društva s pesmijo Oglar je zavber fant. Ko med njihovim petjem z mislimi odplavam med starodavne oglarje, se nehote razgledam okoli in opazim fante oglarskega društva, ki so kopo pripravljali in se kar strinjam s pevci.Sledili so še govorniki iz drugih krajev: direktor GG Novo mesto in župan prijateljske občine Mirna peč Andrej Kastelic, ki je pohvalil ogenj v naših srcih in omenil skupni veliki projekt Suhokranjski vodovod, saj je pitna voda pravica vsakega prebivalca Slovenije. Slavnostna govornica je bila Anja Bah Žibert, poslanka državnega zbora, ki je priznala, da so župani manjših občin v Sloveniji najboljši gospodarji.

Do besede so prišli tudi oglarji. Franc Vidmar, ki je povedal, da so s pomočjo domačinov, članov ogratskega združenja pripravili 27 kubičnih metrov lesa, da se oglarji poznajo in družijo od Gorjancev do Škofje Loke. Seveda kar lepa družina oglarjev. Tone, predsednik TD Stari vrh nas je povabil na njihovo kopo, ki bo prvo nedeljo v avgustu na Starem vrhu pri Škofji Loki.

Župnik gospod Janez Zaletel, je blagoslovil kopo, potem pa je končno sledil glavni del -prižig oglarske kope. Kopo je prižgal naš župan Franc Škufca, ki je prvi stresel žerjavico v kopo, v prav za prižig pripravljeno luknjo na vrhu kope. Žerjavico so prinesli tudi mirnopeški župan Andrej Kastelic, poslanka Ana Bah Žibert pa naš podžupan Jože Šteingel, direktor občinske uprave Jacques Gros in Tadeja Lavrič, predsednica društva kmečkih žena Suha krajina. Kopa s svojim dimom in vonjem po prekajeni šunki že pokriva vrtače v Srednjem Lipovcu in bljižni okolici. Kraj je primeren za druženje občanov in prijateljski klepet s Frenkom in Branetom, ki pazita, da kopa pravilno tli in, da se oglje skuha kot je treba.

Končal bom z oglarskim pozdravom: »Naj se kadi!«

Miran iz Boršta