Vabilo: Trški dnevi v Žužemberku 2018

 

Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, se bo Žužemberk že 20 leto zapored spremenil v središče športa, kulture in zabave Suhe krajine. Te dni bodo namreč skorajda vsak dan, od 6. do 16. julija, na različnih prizoriščih, potekale številne prireditve.

 Še posebej svečano bo v soboto 14. julija, ko bo počaščena že 130- letnica domačega Prostovoljnega gasilskega društva Žužemberk, tradicionalno pa bo najbolj obiskan letos že 20. srednjeveški dan, ki bo v nedeljo, 15. julija., ko nastopi v Žužemberku »srednji vek«, vendar na zabaven, poučen in izjemno zanimiv način.

Žužemberški trg se takrat spremeni v srednjeveško tržnico, grad je poln vitezov, trubadurjev, zabavljačev, grajskih gospodičen pod vodstvom domačega viteškega reda Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu z latinskim imenom Seisenbergensis Tumultus, kar pomeni Žužemberški ropot. Obiskovalci bodo lahko občudovali srednjeveške in renesančne plese, viteške dvoboje v obujenih dogodkih iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu, predvsem rodbine Turjaških. Veliko bo tudi zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije. 

Trški dnevi so brez dvoma največja in najodmevnejša kulturno–kulinarično-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

  1. julij: Slavnostni prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu, s katerim se začnejo Trški dnevi 2018 in tradicionalni turnir v odbojki na mivki.
  2. 7julij: finale turnirja v odbojki na mivki Žužemberk 2018, tekmovanje harmonikarjev in tradicionalna gasilska veselica v Hinjah.
  3. julij: V farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo farno žegnanje, popoldne pa bo v žužemberškem gradu srečanje predsednikov društev in klubov Občine Žužemberk ter slovesnost s podelitvijo plaket krvodajalcem.
  4. julij: Literarno-pesniški večer na Dvoru bo potekal v organizaciji DU Dvor.
  5. julij: V Šmihelu pri Žužemberku bo otvoritev nove poslovilne vežice s kulturnim programom KD Šmihel pri Žužemberku, zaključek pa bo s predstavitvijo peke v krušni peči na domačiji Meden in za zaključek dneva še otvoritev balinišča in 1. balinarski turnir za pokal župana.
  6. julij: V popoldanskih urah bo otvoritev rekonstrukcije državne ceste z infrastrukturo skozi Dvor z obnovljeno kapelico in slavnostnim gostom ministrom dr. Petrom Gašperšičem. Potekalo bo tudi 1. občinsko tekmovanje za pokal župana v pikadu, na Vinkovem Vrhu bo otvoritev vrtine in vodovoda v okviru kohezijskega projekta Oskrba s pitno vodo Suhe krajine s slavnostno gostjo ministrico Ireno Majcen, pri spomeniku NOB na Cviblju bo slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov z nagovorom vojaškega atašeja RS v BiH polkovnika Žarka Henigmana, v gradu pa bo sledila uradna otvoritev Trških dni v Žužemberku z otvoritvijo razstave likovnih del domačih likovnih umetnikov in ustvarjalcev ter nagovorom častnega gosta mag. Igorja Tršarja, nato bo v Parku znanih Suhokranjcev še odkritje treh bronastih reliefov znanih Suhokranjcev: Andreja pl. Auersperga, dr. Franca Grivca in Rozalije Seršen-Zalle Zorane. Po otvoritvah bo pod zvezdami na grajskem dvorišču potekala zabava s skupino Ice on Fire.
  7. julij: V Žužemberku bo predstavitev Radio kluba, sledijo otvoritve razstave ročnih del, potekale bodo preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja, sledila bo otvoritev nove infrastrukture v Mačkovcu .

V popoldanskem času bo pri gradu otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo Združenja zgodovinskih mest Slovenije, v gradu bo nastop mladih harmonikarjev ter pri Paviljonu EASA 3. JEŠPREJADA- mednarodno tekmovanje v kuhanju tradicionalne jedi- ješprenja.

Sledila bo parada gasilcev in vozil ob 130-letnici PGD Žužemberk s prevzemom novega gasilskega vozila HTRV, po slovesnosti pa bo še predstavitev avtomobilov starodobnikov in razglasitev rezultatov JEŠPREJADE. Pri gasilskem domu bo ob 130-letnici sledila tradicionalna gasilska veselica z ansamblom POGUM.

  1. julij: V in ob žužemberškem gradu bo potekal daleč naokoli poznan, in to z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, 20. srednjeveški dan z odhodom k sveti maši, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, srednjeveški in renesančni plesi ter glasbeniki, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Veliko bo prikazov lokostrelstva, teatra, mečevanja in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

 Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost ob prazniku občine s kulturnim programom ter z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Sledila bo podelitev občinskih priznanj. Župani prijateljskih občin iz Hrvaške, Slovaške, Srbije in Slovenije ter Ruske federacije bodo pozdravili občane ob občinskem prazniku. Po slovesnosti in slavnostni seji občinskega sveta bo sledil koncert izjemne slovenske pevke Nuše Derenda.

 Trški dnevi se zaključijo v ponedeljek, 16. julija, ko bomo s spominsko uro počastili obletnico rojstva Rozalije Seršen ali Zalle Zorane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku. Tokrat bo slavnostna gostja igralka Tea Glažar, poznana kot Angelca iz nanizanke Reka ljubezni.

Program Trških dni V ŽUŽEMBERKU 2018

 

Več informacij:

obcina.zuzemberk@zuzemberk.si

vlado.kostevc@zuzemberk.si