Kakšno je vaše počutje?

Verjamem, da se strinjate z mano, ko rečem, da je zdravje ena izmed človekovih največjih vrednot. Večkrat ga vzamemo kot samoumevnega ali ga polagamo v roke drugih. Moramo pa se zavedati, da odgovornost zanj nosimo sami. Mi s svojimi izbirami in dejanji močno vplivamo na kakovost našega življenja, na počutje in blagostanje.

Trenutna situacija je spremenila naš vsakdan in rituale. Pri večini prebivalstva sedaj dnevi potekajo precej drugače kot pred koronavirusom; delo od doma, šolanje doma, manj gibanja, zadrževanje znotraj hiše. Vse skupaj lahko vodi do povečanega stresa, nemira, psihičnih stisk ter ne nazadnje, sprehodov do hladilnika. Ker imamo stalni dostop do kuhinje se večkrat poslužujemo visoko kaloričnih prigrizkov, uživamo hrano iz dolgčasa, gibamo se premalo, posledice pa nosita naše zdravje in počutje.

Ključni dejavnik k boljšemu počutju je telesna aktivnost in ustrezna prehrana. Telesna aktivnost deluje tudi kot varovalni dejavnik, saj krepi mišice, vpliva na zdravje kosti, vzdržuje psihofizične in funkcionalne sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, pomaga pri povečanju samozavesti ter vpliva na kvaliteto spanca. V kombinaciji z ustrezno prehrano telesna dejavnost pomaga pri boju z odvečnimi kilogrami (Sadar, 2018 v Blenkuš idr., 2010).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ugotovila, da smo besedi »Covid 19« in »Karantena« začeli povezovati s socialno sprejemljivim povečanjem telesne teže. Prav tako navajajo, da se je od marca izredno povečal nakup vnaprej pripravljene procesirane hrane, energijsko bogatih prigrizkov in alkohola. Ljudje so največkrat v svoj internetni brskalnik vtipkali besedo »peka« upadlo pa je iskanje besedne zveze »zdravo prehranjevanje«.

Kaj pa lahko mi v tem trenutku storimo, da bodo naše izbire boljše?

V nadaljevanju vam zaupam 5 nasvetov:

  1. Jejte raznoliko in hranilno bogato hrano

Hranilno bogata hrana je polna vlaknin, vitaminov in mineralov. Ni visoko kalorična zato jo lahko pojemo v večjih količinah kar pripomore k naši sitosti. Zelenjava in sadje sta odličen primer. Priporočljivo je, da ju vključimo v vsak obrok, ciljajmo na vsaj pet porcij zelenjave in sadja na dan.

  1. Pri vsakem obroku poskrbite za vir beljakovin

Tudi beljakovine prispevajo k občutku sitosti poleg tega pa so glavni gradnik našega telesa- potrebujemo jih za rast in obnovo mišic, kar pomeni, da so še toliko bolj pomembne v starosti, kjer je nevarnost osteoporoze visoka.

Dobri viri beljakovin so pusto mesto, ribe, jajčni beljaki, grški jogurt, skyr, skuta..

  1. Razlikujte med lakoto in apetitom

Lakota in apetit sta dve zelo različni stvari. Lakota je telesna potreba po hrani, apetit pa je želja po hrani. Lakota se sproži, ko je raven glukoze v krvi nizka, več ur po zaužitju obroka. Apetit pa je psihološka reakcija na hrano; odziv na misel, željo po določeni hrani (krof, kos tortice..).

  1. Pijte vodo

Namesto poseganja po gaziranih pijačah in sokovih, ki so bogati s sladkorjem raje izberite vodo. Zadosten vnos tekočine je izredno pomemben, na dan naj bi zaužili minimalno 2l vode.

  1. Bodite aktivni

Kljub temu, da so vadbeni centri zaprti, ostaja ogromno možnosti treningov doma ali v naravi. Pojdite z družino na sprehod ali si vzemite čas zase in naredite 10.000 korakov ob poslušanju najljubše glasbe. Mogoče za vikend skočite na bližnji hrib (sv. Peter) ali pa zakupite dostop do online vodenih treningov.

Če pri prehranskih izbirah ali online treningih potrebujete pomoč me pogumno kontaktirajte na telefonsko številko 051 838 161 ali pišite na mail: suzanasadar2@gmail.com

Literatura:
Sadar, S. (2018). Fizična aktivnost in kvaliteta življenja starostnikov. Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta.