Enajstič po poti Janeza Kmeta

Kulturno društvo Dvor nadaljuje tradicijo pohodov po poti Janeza Kmeta. Letos smo v nedeljo, 26. 3. 2016, pripravili že 11. jubilejni pohod, s čimer smo obeležili 100-letnico rojstva Janeza Kmeta, ki je kot ljudski pisatelj in duhovnik z odločno roko pustil pomemben pečat v Suhi krajini.

Na izhodišču se je zbralo nekaj nad 100 pohodnikov, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije. Med nami so bili tudi Gorenjci, Ljubljančani, pohodniki iz različnih delov celotne Dolenjske regije. Na ta način uresničujemo cilje društva, v okviru katerih želimo popestriti dogajanje v domače kraju in hkrati povečati prepoznavnost Dovra s širšo okolico izven naših lokalnih meja.

Po sprejemu prijav ob jutranji kapljici in uvodnem pozdravu smo zakorakali proti Vinkovemu vrhu. Vodenja pohoda so kot že vsa leta doslej prevzeli vodniki Planinskega društva Krka Novo mesto. Ker je del spominskega pohoda tudi sveta maša, je potreben kar hiter korak brez večjih postankov. Kljub temu pa je obvezen postanek vsako leto pri Zupančičevih v Srednjem Lipovcu, kjer pohodnike vsako leto prijazno pogostijo. Na Selih pri Ajdovcu je tamkajšnji župnik Janez Zaletel daroval sveto mašo v spomin svojega sovaščana Janeza Kmeta. Izrazil je tudi dobrodošlico vsem prisotnim, še posebej tistim, ki so bili prvič v teh krajih in jih povabil k ogledu spominske sobe v nekdanjem župnišču ob cerkvi, kar so nekateri tudi izkoristili. Tisti, ki smo  bilo v cerkvi, smo lahko prisluhnili tudi ubranemu petju mladih domačinov. Ker se je v času poteka svete maše že občutno shladilo, je bil topel čaj in nekaj sladkih dobrot, ki smo jih pripravili organizatorji, dobrodošlo okrepčilo pred nadaljevanjem poti proti Plešivici. Pot smo nadaljevali proti naši najvišji točki, 594 m visoki Plešivici. Člani Društva konjenikov Suha krajina so poskrbeli, da smo pohodniki lahko pomalicali v njihovem lepo urejenem domu. V svoji sredi smo lahko pozdravili tudi župna in podžupana Občine Žužemberk. Hladen veter nas je prisilil, da smo se kar kmalu napotili nazaj proti izhodišču. Med potjo nas je doletela še ploha sodre, ki pa ni mogla pokvariti dobrega vzdušja, ki nastane, ko se pohodniki dodobra spoznajo med sabo. Skupaj s pohodnico z Gorenjske smo ugotovili, da nam manjka samo še glasbena spremljava, pa bi bil dan popoln. Vsekakor ideja za naslednje leto, ko se srečamo na 12. pohodu. Do takrat pa vabljeni na naslednje dogodke Kulturnega društva Dvor.

Napisala: Valerija Vidmar

Foto: Jadranka Meglen in Jole