Sporočilo za javnost po Občnem zboru Kulturnega društva Dvor

Člani in simpatizerji Kulturnega društva Dvor smo se v petek, 24. marca 2017, zbrali na letnem Občnem zboru. Potekal je v večnamenski dvorani na Dvoru.

Dnevni red Občnega zbora, žal z maloštevilnimi člani, in z osmimi točkami, je potekalo konstruktivno. V kratkem kulturnem programu, sta se nam predstavila Rok in Nejc s točko breakedance-a. V nadaljevanju je tajnica društva, Jadranka Meglen predstavila že realizirane dogodke v letu 2016, predsednica društva Vesna Može je obrazložila finančno poslovanje društva v letu 2016 in nas seznanila s spremembami statuta, ter predstavila plane za tekoče leto. Na novo smo izvolili tudi člane izvršnega odbora.

Prijetno nas je presenetila tudi udeležba župana Franca Škufca, za kar se mu lepo zahvaljujemo.

Leto 2016 je bilo za Kulturno društvo zelo pestro in plodno leto. Skupaj smo organizirali kar 10 lastnih dogodkov, na 15 dogodkih pa smo sodelovali kot gostje drugih klubov in društev, v občini in izven nje.

Mešani pevski zbor Dvor ob Krki in Vokalna skupina Dvorjani so se odzvali povabilu in popestrili dogodke z ubranim petjem na razstavi kmečkih žena v Žužemberku, na Občnem zboru gasilcev na Dvoru, na Skupščini tajnic in poslovnih sekretarjev Dolenjske in Bele krajine v Dolenjskih Toplicah, na srečanju starostnikov na Dvoru, na otvoritvi zavetišča na sv. Petru, peli pa so tudi na otvoritvi vodohrama v Mačkovcu ter na Gospodični. Odzvali so se tudi povabilu Ivanke Mestnik ob predstavitvi njene nove knjige Beli čeveljčki, peli so v Domu starejših občanov v Novem mestu, na 10. letnici OŠ Dvor in se udeležili božičnega koncerta v Zagradcu.

Velik odmev pa so imeli že tradicionalni dogodki, ki jih organizira Kulturno društvo Dvor samostojno ali v sodelovanju z drugimi društvi. Tako se lahko pohvalimo z množično udeležbo na 10. pohodu po poti Janeza Kmeta in rekordno udeležbo malih maškarc s spremljevalci na pustnem rajanju za otroke. Na pomoč smo priskočili tudi pri organizaciji festivala Seviqc Brežice v Železolivarskem muzeju in galeriji na Dvoru. V novembru smo v sodelovanju z Renatom Andrejčičem in Suzano Jerebič organizirali potopis z naslovom »V Marko s kolesom«, decembra pa je polna dvorana ljudi poslušala domačina Boža Milerja na potopisu z naslovom »900 km peš poti po Jakobovi poti«.

Tudi v leto 2017 smo stopili s polnim zagonom. Za nami so že zelo odmevni dogodki. V sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto smo v večnamenski dvorani na Dvoru organizirali dogodek Spoznavanje pravljičnih junakov. Na dogodku smo brali zgodbo z Brigito Mirtič in se igrali s škratom Rudijem. V prelepem Železolivarskem muzeju in galeriji na Dvoru smo na literarno-glasbenem dogodku gostili člana priljubljene zasedbe MI2 – Toneta Kregarja in Jerneja Direnberka. Za nami pa je tudi že 11. pustno rajanje za otroke, letos z rekordno udeležbo.

Tudi plani za v prihodnje so že začrtani. Tako tradicionalni pohod po poti Janeza Kmeta, sproščujoč klepet »Takole bom rekla« z Deso Muck, organizacija letnega koncerta Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki in še drugi.

Poudariti je potrebno, da nam uspeva organizirati dogodke predvsem s pomočjo donatorjev, ki nam vsako leto stojijo ob strani. Hvala donatorji, ker podpirate naše delo in cenite naš trud!

Vse člane Kulturnega društva Dvor veže prijateljstvo in želja po skupnem druženju v prostem času. Naše poslanstvo je širiti in delati dobro v domačem kraju, za vse suhokranjske ljudi, ter širšo okolico.

Načrti za v prihodnje so. Z zagonom, ki ga kažemo, ni bojazni da nam ne bi uspelo! Če čutite podobno kot mi in imate željo po sodelovanju, se nam pridružite! Veseli bomo novih članov!

Besedilo in foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor