Srečanje srednjeveških skupin na gradu Muretinci

Prvo soboto in nedeljo v maju je bilo v Prekmurju prvo srečanje srednjeveških skupin Slovenije.

Prekmurski grad Muretinci, ki leži blizu Ptuja, se prvič omenja že leta 1322 kot Meretincen. Tu so se zbirali Križarji, bolničarke z veliko sirotišnico in pravo zdravstveno ambulanto, po drugi svetovni vojni pa upokojenci. Danes imajo grajsko poslopje v najemu člani Kulturno umetniškega društva Baron, katerega predsednik in idejni vodja je Janez Golc, Baron Jakob Breuner Markovski, 12. princ ptujskega karnevala. Ukvarjajo se z organizacijo srednjeveških učnih delavnic za osnovnošolce in upokojence ter programi in ogledi gradu za individualne skupine. Na željo posameznikov organizirajo na gradu rojstnodnevne zabave in druga srečanja. Vsako leto, sredi junija, prirejajo Baronov tabor – srednjeveški tabor s prikazom življenja, obrti, igrami in slavnostno Baronovo večerjo v stilu in bogastvu srednjega veka.

Srečanja so se udeležile skrčene skupine večine resnih in aktivnih predstavnikov srednjega veka v deželi južno od Alp, severno od Kolpe, vzhodno od Rima in zahodno od Carigrada, v ožji domovini Kranjske, Štajerske, Prekmurske in Goriške, tudi »Žužemberski Ropot« Turističnega društva Suha krajina, je bil zraven. Plačali smo 20 EUR pristojbine za vstop med elitno gospodo, kot se to spodobi v urejeni družbi srednjega veka in se sprehodili med šotori naših starih znancev.

Po kosilu so se predstavniki skupin v konferenčni dvorani pomenili o pomembnosti srečanja in skupnih nalogah. Druga gostujoča gnada pa je na dvorišču gradu uprizorila nekaj mečevanja in srednjeveških plesov. Prišlo je tudi do prisrčnih dogodkov, ker se ti plesi v različnih kraljestvih plešejo malo drugače. Nekaj regij ima svojo različico istega plesa. Vse, kar gre iz spomina v usta, ušesa in noge pa ima včasih dolgo pot. Ni bilo prepira, le smeh in posvet in vsi smo osvojili ples večine.

Srečanja si organizator ni komercialno zamislil in tudi obiskovalcev ni bilo kaj dosti. Če bo še kdaj, bi želel biti zraven. Pospravili smo srednjeveške šotore, helebarde, meče, bodala, tunike, škornje, spredaj dvignjene na »hej slovani« in odšli v sedanjost.

spisal in dal naslikati, njegova milost Miran iz Boršta