Čudovita kaligrafija - Suhokranjske novice
Čudovita kaligrafija, 11. 10. 2016

cudovitakaligrafija-1Zadnji dan septembra smo imeli čast poslušati predavanje z naslovom »Čudovita kaligrafija«. Predaval je umetnik te pisave Stane Osolnik iz Kamnika v grajski kletni dvorani v žužemberškem gradu.

Kaligrafija je sestavljenka iz grških besed »lepota« in »pisanje«. To je vrsta umetnosti, ki se ukvarja z abstraktnim oblikovanjem pisave. Stane Osolnik, virtuoz poslikav z gosjimi, kovinskimi in drugimi peresi, uporablja za svoja dela zemeljske barve, kot so jih uporabljali v tistih časih, ko je bila ta umetnost pisanja knjig na vrhuncu. Oblečen je bil v kuto menihov, ker so tiste stare knjige pisali in prepisovali včasih izključno menihi v samostanih. Stane uporablja tudi tehniko s tušem in zgrafito. Začetne inicialke nariše in pobarva s pozlato in jih okrasi z ornamenti iz duhovnega in posvetnega življenja. Uporablja eno prvih pisnih standardov v Evropi. To je karolinška minuskula, ki je bila v uporabi za časa Karla Velikega in so jo uporabljali med letoma 800 in 1200, potem pa jo je počasi izpodrinila Gotica, ki je bila bolj stisnjena in je uporabila manj prostora na papirju. Na ogled smo imeli iluminacije starih zapisov, Stanetove originale, risbe in slike v njegovih knjigah. Videli in otipali smo lahko pravi pergament in fino ustrojeno živalsko kožo, na katero so včasih pisali in ornamentirali svoje delo menihi v tujini in tudi v Sloveniji. Doživetje pa je bilo poslušati številne izkušnje iz njegovega življenja.

Stane Osolnik je tudi naš grajski pisar, kar nam je v veliko čast, da imamo v svoji sredini umetnika svetovnega slovesa.

Miran iz BorštaPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja