10. ocenjevanja pijač iz grozdja samorodnic in podelitev nagrad najboljšim

V petek, dne  20. aprila 2018, je turistično društvo Suha krajina pripravilo prireditev v počastitev nekdaj najbolj razširjene vinske trte na slovenskem. Zaradi nenadne  »ameriške« bolezni, so nastradale vse žlahtne sorte grozdja pri nas. Ostale so »divje sorte« imenovane tudi Amerikanke. Od teh sort vinske trte je najbolj razširjena prav Šmarnca, starih Slovencev najbolj priljubljena rož´ca. Še zdaj v vsej Evropi cepijo vse sorte vinskih trt na podlago divjih sort te čudovite rastline. Samorodnice nimajo tako bistre barve in prefinjenega okusa kot vina priznanih vinskih znamk. Imajo zlatorumeno barvo, ali lepo rdečo,  in okus po divjem in neznanem. Lepo dišijo po grozdju in ti prav počasi in prijetno zlezejo direktno v glavo. Verjetno se jih zato vinogradniki bojijo vzgajati in se jih otepajo na vse načine. Ko se je »ceplina« dobro prijela, so začeli vinogradniki Šmarnco prezirati, zaničevati, uničevati in na koncu jo je vlada Slovenije z zakonom tudi prepovedala. Šmarnca naj bi proizvedla metilni alkohol, ki je za »čistune« mnogo bolj strupen kot etilni alkohol žlahtnih trt. Od Šmarnce tudi Slovenci postanemo hamlasti, slepi za vse lepote narave, utrujeni in pripravljeni na vsak pretep v bližini. Pa ni vse čisto res! Včasih, ko sva hodila z očetom okoli bljižnih zidanic, so ga prijatelji vedno prijazno pozdravili: »Boš vino, al´ bi raj´ceplino?« Zdaj pa Šmarnici ne smemo več reči vino. To je zdaj blaga alkoholna pijača iz vrst samorodnih vinskih trt. Kaj češ? Ljubljanci pač nimajo vinogradov.

V Žužemberku, v nekdanji grajski vinski kleti se je na podelitvi nagrad zbralo veliko število vinogradnikov in ljubiteljev te opojne pijače. Zbranih je bilo nekaj več kot 100 vzorcev in nobenega ni komisija zavrnila. To pomeni, da je kultura pridelovanja vseh vrst vina, vinogradništva in kletarjenja pri nas dosegla visoko kvaliteto. Največ vzorcev je bilo Šmarnice, prisotne pa so bile bele in rdeče vrste samorodnic iz Suhe krajine, bližnje okolice in tudi iz Bele krajine. Podeljene so bile bronaste, srebrne  in zlate nagrade. Največ je bilo srebrnih, šampion pa je postala šmarnica polsuha pridelovalca družine Stopar iz vinske gore Reber Drganja sela z oceno 9,73, od desetih možnih.

Dogodek je predstavil Vlado Kostevc, predsednik turističnega društva, potem pa je zbrane nagovoril žužemberški župan Franc Škufca. V kulturnem programu so nastopile ljudske pevke turističnega društva, za presenečenje pa je poskrbela pevska skupina Kapniki. To so člani skupine kapiranih ljudi, ki se dobivajo v Brežicah in imajo še kako veliko voljo po življenju. Presenečenj še ni bilo konec. Ob opojnih hlapih domače samorodnice in prijetnem vonju kuhanih kranjskih klobas, ob zvoku harmonike in baritona, ob domači pesmi ubranih pevcev, smo večer nadaljevali s pogovorom o vsakdanjih dogodkih.

Bila je že trda tema, ko sem se odmajal domov. Ni mi bilo žal zapraviti časa v vlažni grajski kleti. Spet sem ugotovil, da zmoremo napraviti zanimiv dogodek pa tudi kvaliteta domačih izdelkov je odlična. Drugi imajo seveda lepše in boljše dobrote, a se vseeno ne morejo primerjati z našimi, domačimi. Če hočemo, znamo in prav je tako.

Miran iz Boršta