Starogorjani prijetno presenetili jubilanta

tofVinogradniki in domačini Stare gore nad Dvorom že najdejo kakšen poseben vzrok, da pripravijo družabno srečanje, kjer se malo poveselijo, predvsem pa izmenjajo bogate izkušnje.

Tokrat so se že 29. marca zbrali pred Anžlinovo zidanico, v goste pa povabili Toneta Fornezzija – Tofa, ki je kmalu za tem praznoval osemdeset let nadvse ustvarjalnega življenja. Jubilantu se je pridružil še znani slikar France Slana, ki živi in ustvarja na Krki in mu ob tej priložnosti podaril svojo sliko. Tofa pa so posebej presenetili njegovi prijatelji, ki so pred več kot sedemdesetimi leti po ljubljanski Šiški skupaj trgali hlače. Med njimi tudi kardiolog prof. dr. Miran F. Kenda. Vidno ganjen je iz rok organizatorja Stanka Bradeška prejel skulpturo konjske glave kiparja Bojana Štineta.

Gostitelji so vedeli, da je Tof pred petindvajsetimi leti svojemu prijatelju invalidu na vozičku tetraplegiku Jožetu Globokarju (tudi Dolenjcu) izpolnil skoraj neuresničljivo željo. V avgustu 1989 so ga namreč gorski reševalci iz Mojstrane (iz Kredarice) ponesli na vrh Triglava. Zato so na srečanje povabili tudi njega. O tem neverjetnim podvigom jim je povedal nekaj takratnih nepozabnih vtisov. Veselo druščino pa so obiskali tudi župan Občine Žužemberk Franc Škufca, podžupan Jože Šteingel in predsednik uprave Kolpa d.d. Mirjan Kulovec.

Jože Globokar