Prvi Majstrov pohod

majstrovPohod1 (2)Ljubitelji Sv. Petra in suhokranjske narave smo organizirali 1. pohod po Majstrovih poteh. Majster so imenovali pokojnega Jožeta Blatnika, ki je rad hodil v hribe. Deset pohodnikov sta 15. marca 2014 na Kočevski Rog vodila Čunga in Capi.

Zbrali smo se zjutraj na Dvoru v Blatnikovem hramu, kjer nam je prijazni Lojze dal obilno popotnico in se odpeljali do Podstenic. Tu smo pri čebelarskem muzeju ob 9:00 uri začeli naš pohod. Pot nas je vodila po makadamu do odcepa za Rog, potem pa po mehki stezi do brezpotja naravnost v hrib proti vrhu Roga. Na vrhu 1099m smo nahrbtnike olajšali za pohodno malico in se odpravili proti Roški žagi. Med potjo smo objeli jelko velikanko, občudovali kočevske zvončke in ugotavljali, da bo kmalu vse polno čemaža – divjega česna.

Roška žaga je v razvalinah, v paviljonu pa je v sliki in besedi razstavljena zgodovina tega objekta.

Vrnili smo se mimo Štufne, po makadamu, do Podstenic in se odpeljali proti domu. Pot ni bila naporna in tudi ne preveč dolga. Vsi smo se strinjali, da gremo drugo leto spet na izlet, mogoče kam drugam in naj postane Majstrov pohod tradicionalen.

Doma so nam v Blatnikovem hramu postregli z golažem in vrčkom točenega piva. Tako smo zaokrožili prijeten dan v naravi.

Miran