Prvi vikend praznovanja praznika Občine Žužemberk

Prvi sklop praznovanja praznika Občine Žužemberk je za nami. Še pred uradno otvoritvijo so praznovanje pričeli hinjski gasilci. S slovesnostjo so obeležili 100 let delovanja prostovoljnega gasilskega društva in ob tem prevzeli novo gasilsko vozilo. Uradna otvoritev pa se je s slavnostnim prižigom kope v Srednjem Lipovcu zgodila v petek, 8. julija. Sobotni dan je zaznamoval turnir v odbojki na mivki do 14 let ter otvoritev nove bazne postaje na Prevolskem hribu, kamenček kulturnega mozaika pa so dopolnili še člani Kulturnega društva Šmihel. Pripravili so otroški festival, na katerem so se s petjem, plesom in igro predstavili najmlajši. V nedeljo so se srečali predstavniki domačih društev, kjer je tekla debata o sodelovanju z lokalno skupnostjo in potrebah udeležencev. S podelitvijo priznanj krvodajalcem in krvodajalkam ter lokalnim prostovoljkam Rdečega križa smo se poklonili za njihovo humano delo, zvečer pa prisluhnili koncertu učencev glasbene šole Kulturno umetniškega društva Glasbene muze.

Osrednji del Trških dni se bo zgodil v tednu pred nami. Že v sredo bodo ZŠAM Slovenije ob prazniku šoferjev in avtomehanikov, pri spomeniku NOB na Cviblju položili venec. Četrtkovo popoldne bo zaznamoval kulturno-zgodovinski dogodek z naslovom Prepletanje tisočerih niti. Po gostovanju železo-livarskih odlitkov v Idriji bo v železo-livarski muzej prišla še idrijska čipka (ob 16:30 uri), nato pa bo otvoritev modernizirane ceste in javne razsvetljave na Podgozdu (ob 18. uri).

Petkovo praznovanje bodo ob 14. uri pričeli upokojenci s tekmovanjem v pikadu za pokal župana ter ob 17. uri z otvoritvijo razstave likovnih del. Ob 18. uri bo slovesni prevzem vozila za prevoz starejših, ki ga je Občina Žužemberk kupila s pomočjo donatorjev. Sledila bo slavnostna seja s podelitvijo občinskih priznanj, medtem pa se bo z otroško animacijo in glasbenim programov Kulturnega društva Dvor pričel zabavni program na Dvoru. Za večerni zabavni program pa bo poskrbel Marko Vozelj z Mojstri.

Otvoritev razstave ročnih del, dan odprtih vrat radio kluba Žužemberk in preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka ter sladkorja bodo zaznavale sobotno dopoldne. Popoldne bo na grajskem trgu potekala suhokranjska tržnica, predstavitev mladih harmonikarjev in podelitev priznanj vinogradnikom. Na Vinkovem Vrhu bo ob 16. uri otvoritev modernizirane ceste Dvor – Vinkov Vrh. Predstavila se bodo Zgodovinska mesta, potekalo bo tekmovanje v kuhanju ješprenja, predstavitev starodobnikov in predstavitev pobratenih občin. Za večerno dogajanje bodo z gasilsko veselico z ansamblom Petan poskrbeli žužemberški gasilci.

V nedeljo, 17. julija bo na žužemberškem gradu potekal tradicionalni 23. srednjeveški dan. Nastopili bodo številni gostje iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Madžarske. Na dogodku z najdaljšo tradicijo v Sloveniji bodo obiskovalci lahko občudovali srednjeveške plese, petje, tržnice, animacije za otroke, mečevanje, lokostrelske turnirje, … Večer bo zaključila madžarska glasbena skupina Holloenek Hungarica.

Trški dnevi se bodo kot občajno zaključili v ponedeljek s spominsko uro, posvečeno Zalli Zarana.

Podroben program trških dni se nahaja na spletni strani Občine Žužemberk.

Vljudno vabljeni!

 

RZ