Požar v stari dvorski osnovni šoli

Še preden se je končal oktober, mesec požarne varnosti, se je v stari dvorski osnovni šoli zgodila huda naravna nesreča. Tla je stresel močan potres, kateremu je sledil še požar tako na šoli kot v sosednji mizarski delavnici. Gasilci vseh sedmih društev občine Žužemberk so izpod ruševin gorečega objekta neutrudno reševali številne ponesrečence ter jih v oskrbo predali članom civilne zaščite Žužemberk.

Brez skrbi, bila je le velika gasilska vaja, kjer so svojo pripravljenost, znanje in delovanje v kriznih situacijah preizkušali domači gasilci. Zbralo se je preko 50 pripadnikov prostovoljnih gasilcev iz Ajdovca, Dvora, Hinj, Križev, Rebri, Šmihela in Žužemberka ter člani občinske civilne zaščite. Po v naprej dogovorjenem scenariju, ki so mu poveljevali Tomo Obštetar, Jernej Štravs in Peter Košiček so preizkusili svoje gasilske veščine, ob tem pa so jih budno spremljali župan Jože Papež, podžupan Rok Zupančič ter nekaj občanov. Vaja je potekala umerjeno in sistematično. Priložnost pridobitve dragocenega znanja so dobili predvsem tečajniki in manj izkušeni gasilci. Preizkusili so se v obvladovanju izolirnega dihalnega aparata, prenosa ponesrečencev, veriženja gasilskih motornih črpalk in črpanja vode iz reke Krke, nudenju prve pomoč poškodovanim osebam, predvsem pa poslušanju poveljstva in spoštovanju sotovarišev.

Vaja se je zaključila s postrojem in analizo izvedenih nalog. Gasilce pa je pozdravil in pohvalil tudi župan Jože Papež.

RZ