Praznovanje praznika Občine Žužemberk in Trški dnevi 2014 - Suhokranjske novice
Praznovanje praznika Občine Žužemberk in Trški dnevi 2014, 02. 07. 2014

plakat Trški  dnevi 2014Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, bodo Trški dnevi potekali na različnih prizoriščih od 4. do 14. julija 2014.

Trški dnevi so največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost.

V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Program:

4. julij: v Srednjem Lipovcu slavnostni prižig oglarske kope in s tem uradni začetek prireditev ob prazniku občine, na Loki v Žužemberku pa bo že 20. tradicionalni turnir v odbojki na mivki.

5. julij: na Hinjah tradicionalno srečanje harmonikarjev, ki igrajo ‘frajtonarico’, in po tekmovanju še gasilska veselica z ansamblom NEMIR.

6. julij: v farni cerkvi v Žužemberku farno žegnanje, popoldne v žužemberškem gradu slovesnost, posvečena krvodajalstvu, s podelitvijo plaket krvodajalcem in z nastopom pevske skupine Žitni klas in Moškega pevskega zbora Cirila Zajca, zvečer, po večerni maši, koncert za orgle; igrajo: Nina Zajec, Žiga Jernejčič in Tomaž Čegovnik.

11. julij: na Dvoru z otvoritvijo železolivarskega muzeja in galerije EPC, v žužemberškem gradu otvoritev razstave Mesta kulture, Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je bila razstavljena tudi v Evropskem parlamentu v Bruslju,  sledi uradna otvoritev Trških dni z otvoritvijo razstave likovnih del Dvorskih likovnih dnevov, pod zvezdami pa še koncert skupine VIKTORY.

12. julij: v Žužemberku start že 5. suhokranjskega kolesarskega maratona za rekreativce po krajši 35 km in daljši 52 km progi, sledi otvoritev razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, sledijo otvoritve občinskih pridobitev. V popoldanskem času bo pri gradu otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo turističnih društev Dolenjske, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev in nastop Mirnopeških harmonikarjev. Sledi prva predstavitev avtomobilov starodobnikov in njihova promocijska vožnja. Ob 18. uri bo na trgu potekal slavnostni prevzem in blagoslov nove gasilske avtocisterne PGD Žužemberk, nato pa sledi tradicionalna Suhokranjska noč s pravo gasilsko veselico z ansamblom NEMIR.

13. julij: pri spomeniku NOB na Cviblju slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov, v žužemberškem gradu sledi daleč naokoli poznan Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši v farno cerkev, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške.

Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika ter s podelitvijo priznanj. Po slovesnosti in slavnosti seji občinskega sveta sledi koncert izjemne slovenske glasbene skupine DUPLJAK.

Trški dnevi se zaključijo v Žužemberku v ponedeljek, 14. julija, ko se s spominsko uro počasti spomin na obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku, z nagovorom častne gostje, filmske igralke Milene Zupančič, in s predstavitvijo kratkega filma.

Program Trških dni 2014 in praznik občine

TRŠKI DNEVI 2014 sporočilo za javnost

Trški dnevi osrednja prireditev 2014

Več informacij: www.zuzemberk.siPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja