Humanitarna akcija za žrtve poplav

pomagamoNaravne katastrofe so višja sila proti kateri navadni smrtniki nimamo moči. Navadno je to takrat, ko najmanj pričakuješ, ko nisi pripravljen, te preseneti vedno ob nepravem času.  Že, ko pomislim na žledolom, ki je letos prizadel velika območja Slovenije, med drugim tudi našo lepo Suho krajino, mi je kar hudo za vse, ki se spopadajo s kakršnimikoli tegobami narave.

Priča smo lahko hudim poplavam na Balkanu, zalita so cela mesta, vasi, ljudje bežijo iz domov k sorodnikom, v razna centra in zavetišča. Domove jim odnaša voda ali pa se jim podirajo pred nosom. Tisti, ki še vedno stojijo na dokaj ˝trdnih temeljih˝pa so večinoma malo manj kot do strehe zaliti z vodo in je le še vprašanje časa, kdaj se bodo zrušili oz. jih bo voda odnesla s seboj. Hiše, ki bodo poplavo preživele bodo potrebne temeljite obnove, vsa oprema bo le še za na odpad. Ljudje bodo ostali praktično brez vsega. Povečini so si komaj dobro opomogli od vojne na Balkanu, zgradili hiše, se nekako ustalili, sedaj pa so spet na začetku!! Brez vsega, bežijo iz poplavljenih območij s culo na rami in solzami v očeh.

Zato pozivam občane Občine Žužemberk, vikendaše v občini Žužemberk in razne popotnike, da se odzovejo na akcijo, ki poteka v organizaciji Prostovoljnih gasilskih društev v OGP Žužemberk.

Gasilke in gasilci OGP Žužemberk smo se odločili, da vsako Prostovoljno gasilsko društvo na svojem območju organizira akcijo za zbiranje potrebščin, ki jih potrebujejo na Balkanu. Akcija bo potekala do vključno ponedeljka,  26.5.2014, ko se bo potrebščine zbiralo in popisalo. V akciji sodeluje tudi Civilna zaščita s pomočjo katere bomo organizirali prevoz dobrin na Balkan. Akcije potekajo po večini v gasilskih domov in v trgovinah, kjer so vozički in škatle kamor daste svoj dar. Za točnejše informacije se obrnite na vaše gasilce.

Kaj se najbolj potrebuje:

  • -spalne vreče, zložljive postelje, posteljnino, ležalne podloge, odeje
  • dežna oblačila, topla oblačila, gumijaste škornje, najbolj oblačila za dojenčke(!) in otroke
  • -plenice, potrebščine za nego otrok in dojenčkov
  • ustekleničena voda (!!!!), konzervirana hrana, mleko v prahu, zapakirana hrana, ki ima najmanj mesec dni rok trajanja
  • žepne svetilke,sveče, baterije za žepne svetilke in radije
  • higienski pripomočki, dezinfekcija, prva pomoč
  • rokavice, krampi, lopate in drugo orodje
  • hrana za živali (briketi za pse in mačke)

Upam, da bo zmagala solidarnost, da se boste odzvali po najboljših močeh in pokazali, da vam ni vseeno za sočloveka, neglede na narodnost. Pokažimo jim, da v stiski niso sami

Iniciativa na facebooku.

Nika Papež