Čebelnjak Medo dobil novo čebeljo družino - Suhokranjske novice
Čebelnjak Medo dobil novo čebeljo družino, 06. 05. 2014

čebelnjakMedo (5)V petek, 18. 4. 2014, smo dobili čebeljo družino, ki jo je podaril g. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Najlepše se mu zahvaljujemo za njegovo donatorstvo!
Tako bomo v čebelnjaku gospodarili še s tretjo čebeljo družino. Čebele se v novem čebelnjaku dobro počutijo. To dokazuje njihovo takojšnje raziskovanje okolice in zelo dober razvoj.

Ste vedeli?

Čebele obravnavamo kot socialno skupnost – družino, kadar je v skupnosti ena sama matica in nereproduktivne delavke, ki skrbijo za gradnjo gnezda in druga opravila. Mednje spada tudi hranjenje ličink.

Manjšo čebeljo družino sestavlja okrog 20 000 čebel. Med njimi je ena matica, nekaj sto trotov in delavke. Srednje močna družina za svoj obstoj in razvoj v enem letu potrebuje 30 do 40 kg cvetnega prahu in 60 do 80 kg medu. Za normalen razvoj čebelja družina potrebuje med, cvetni prah in vodo. Če je zmožnost delavke, da pri enem povratku s paše prinese 10 do 40 mg nektarja ali cvetnega prahu, pomeni, da morajo delavke opraviti okrog milijon izletov, da naberejo cvetni prah in okrog 4 milijone izletov, da zadostijo potrebam po medu.

  • čebelja ličinka v šestih dneh poveča svojo težo za 500-krat
  • matica se v svojem življenju pari le enkrat z 12-25 troti, pari se izven panja v naravi
  • opravila v panju, opravljajo jih do 3 tedne stare čebele, imajo čebele skrbno razdeljena med seboj, glede na njihovo starost, po 3 tednih pa postanejo pašne čebele in začnejo izletavati iz panja
  • čebelje krilo med poletom zaokroži 250 do 300-krat v sekundi, čebela leti s hitrostjo 24 km/h, na krajših razdaljah do 40 km/h
  • čebela lahko leti na pašo 3-4 km daleč od svojega panja, v izrednih primerih tudi več
  • čebele se s plesom med seboj sporazumevajo o oddaljenosti, smeri in intenzivnosti paše
  • največji dnevni donos na paši lahko znaša tudi do 10 kg medičine/čebeljo družino

Vira:

Naj medi!

Miha Potočar, mentor čebelarskega krožkaPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja