Alenka Gavez in njen salon praznujeta

Draga Alenka, sedaj praznuješ 5. obletnico frizerskega salona. Zagotovo je prvih pet let kritičnih, predvsem pa delovnih ter polnih vprašanj, dvomov in upanja.

Prepričana sem, da pot ni bila lahka, a zagotovo pravilna odločitev, kraju (Jama pri Dvoru) si dala prepotrebni salon.

Nam lahko na kratko opišeš svojo frizersko pot?

Po končani frizerski šoli v Mariboru sem pripravništvo opravila v podjetju Lassana. V slednji sem se tudi zaposlila.

Vedno pa je v meni tlela želja po samostojnem salonu, zato sem po enajstih letih dela v Lassani pogumno zagrabila priložnost in odprla svoj salon.

In leta 2014 je bila otvoritev novega salona na Jami pri Dvoru. Na kakšen način si se lotila poslovanja?

V podjetju, kjer sem delala so imeli več salonov, primorani smo se bili prilagajati posameznim vodjem, ki so nas učili in vodili, predvsem postopanja s strankami. Sama sem imela vedno malo drugačen pogled na vse skupaj. Zdaj, ko imam svoj salon, lahko stranke sprejmam na moj način. Ne delam razlik med starejšimi in otroci, predvsem pa se za vsakega enako potrudim. Želim si, da se pri meni vsi počutijo domačno in prijetno. Saj je to nekakšen pogoj, da se zadovoljna stranka vrne, večkrat.

Kaj je zate najljubši del frizerskega poklica?

Najljubši del poklica je zagotovo zadovoljna stranka. Trudim se, da so moje stranke nad mojim delom navdušene. Vsaki stranki se maksimalno posvetim, sem natančna in predana. Resnično uživam v svojem delu.

Ko gledam frizure, ki gredo izpod tvojih rok, seveda tudi svojo vsak dan bi kot amaterka lahko rekla, da imaš nekakšen svojstven stil. Predvsem pa veš, kakšna frizura stranki pristoji. Kako bi ti opisala svoj stil friziranja?

Moj stil friziranja sloni na klasičnem friziranju. Če želiš narediti modno frizuro in posledično »stilsko preobrazbo« stranke, moraš poznati tako klasiko kot tudi trenutne modne trende, ter jih kombinirati v pravi meri. S stalnim izpopolnjevanjem in učenjem na seminarjih ter sejmih sledim novim trendom in pridobivam nova znanja. Te pa pridno uporabljam in nudim svojim strankam.

Verjetno si vsako stranko dodobra ogledaš preden sede na stol? Tvoje delo ni le striženje, barvanje, pranje las, verjetno je velik del tudi svetovanje glede frizure, barve, …. Kaj najpogosteje svetuješ svojim strankam?

Stranko si ogledam že takoj ko vstopi v salon. Hitro opazim, če so ji všeč klasične frizure ali bolj modne. V kolikor stranka pride z idejo ji prisluhnem, mogoče dodam kakšen nasvet. V nasprotnem primeru pa poizkušam iz njenega stila oblačenja in njene obstoječe frizure razbrati, kaj bi ji lahko ponudila. Z veseljem pa ponudim tudi kakšno večjo preobrazbo.

Kakšen je zate dober frizer?

Dober frizer mora stranki prisluhniti in jo slišati. Pri svojem delu ne smeš biti povprečen ali celo zagrenjen. Moraš biti dober in ves čas rasti.

Za stranko si moraš vzeti čas in poskrbeti, da je ta čim bolj zadovoljna. Tudi sama sem rada vračam k frizerju, ki se mi posveti in se ne počutim kot le ena izmed strank.

Imaš kar nekaj let izkušenj, kaj bi svetovala mladim frizerjem in mladim, ki si želijo na pot poklicnega frizerja?

Ko se mladi odločajo za frizersko pot se morajo zavedati, da je to delo z ljudmi. Poklic je zelo lep, a te mora veseliti. Dobri frizerji so zelo cenjeni tako doma, kot v tujini. Mladi morajo stremeti v to, da bodo postali odlični frizerji. S koncem šolanja se pravo učenje šele začne. Šola ti da osnovo, na kateri pa moraš graditi sam. Vsekakor pa ne smeš obstati, učimo se celo življenje. Svetovala bi jim, da se v šoli čim bolj potrudijo in imajo čim več modelov. S pridnostjo in predanostjo bodo cilji lažje dosegljivi.

Zveste stranke si želimo, da nas boš še dolgo frizirala, kakšni pa so tvoji načrti za naprej?

Želim si, da bi bile moje stranke še naprej tako zadovoljne. To je moje glavno vodilo. Še naprej se bom usposabljala, hodila na sejme in seminarje, spremljala novosti tako glede opreme, kot tudi mateialov.

Stalno bom stremela, da strankam ponudim čimboljše materiale in jih ozaveščala o novostih, ki jih sicer ne dobijo v prosti prodaji.

Pravzprav si želim početi to, kar počnem do konca svoje delovne kariere. Zelo sem vesela, da imam take stranke, ki tudi mene napolnijo z energijo ter zadovoljstvom in ni lepšega kot jih gledati tako zadovoljne.

In če se ozreva nazaj, kaj bi zdajšnja Alenka svetovala sebi pred petimi leti?

Brez strahu hodi po svoji poti!

Alenka, želim ti še veliko delovnega elana, lepih frizur in prijaznih strank.

Hvala za pogovor. 

Tjaša Primc