Vabilo: Trški dnevi 2019

Žužemberk, Suha krajina – od 5. do 15. julija 2019 

OBČINA ŽUŽEMBERK SLAVI ŽE 20 LET ZAPORED IN S SREDNJEVEŠKIM DNEVOM  SVEČANO OBELEŽUJE OMEMBO TRGA IZ LETA 1399 

Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. julija, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev ter organizacij, se bo Žužemberk že 21. leto zapored spremenil v središče kulture, etnologije, kulinarike in zabave Suhe krajine. V teh dnevih bodo namreč skorajda vsak dan, od 5. do 15. julija, na različnih prizoriščih potekale številne prireditve.

Še posebno svečano bo v soboto, 13. julija, ko bo uradno odprt nov vrtec v Žužemberku in zvečer, ob 19.00 uri, ko bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost ob prazniku občine s kulturnim programom in s podelitvijo občinskih priznanj. Goste bosta pozdravila župan Jože Papež in slavnostni govornik minister dr. Iztok Purič. Ob slovesnosti bo uradno podpisana tudi listina o pobratenju Občine Žužemberk z Občino Čachtice s Slovaške. Občane pa bodo ob občinskem prazniku pozdravili tudi župani prijateljskih občin iz Hrvaške, Slovaške, Srbije, Rusije in Slovenije .

Tradicionalno bo gotovo najbolj obiskan, letos že 21. Srednjeveški dan, ki bo v nedeljo, 14. 7., ko nastopi v Žužemberku »Srednji vek«, vendar na zabaven, poučen in izjemno vabljiv način. Žužemberški trg se bo spremeni v srednjeveško tržnico. Grad bo poln vitezov, trubadurjev, zabavljačev, grajskih gospodičen …, ki se obiskovalcem prijazno predstavljajo. Občudovali bodo lahko srednjeveške in renesančne plese, viteške dvoboje v obujenih dogodkih iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu, predvsem rodbine Turjaških.  Veliko bo tudi zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Trški dnevi se zaključijo v ponedeljek, 16. julija, ko bomo s spominsko uro počastili obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku. Tokrat bo slavnostna gostja igralka Bernarda Oman iz nanizanke Reka ljubezni.

Trški dnevi so brez dvoma največja in najodmevnejša kulturno–kulinarično-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tuji umetniki, vključena pa so skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

 

 


Program:

5. julij: slavnostni prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu s katerim se začnejo Trški dnevi  in tradicionalni turnir v odbojki na mivki.

6. julij: v gradu bo potekalo predavanje in delavnica v okviru Forme Vibe Trebnje, zanimivi dvoboji ekip v odbojki na mivki, zvečer finale turnirja v odbojki na mivki Žužemberk 2019 ter tradicionalno srečanje harmonikarjev z gasilsko veselico v Hinjah.

7. julij: dopoldne bo v žužemberškem gradu Forma Viva Trebnje, srečanje predsednikov društev in klubov Občine Žužemberk ter slovesnost s podelitvijo plaket krvodajalcem.

9. julij: predavanje Marka Pogačnika v okviru Forma Vive Trebnje.

10. junij: predavanje Andreja Hudoklina  v okviru Forma Vive Trebnje.

11. julij: v Šmihelu pri Žužemberku bo predavanje o zgodovini KD Šmihel pri Žužemberku, zaključek pa bo namenjen predstavitvi peke v krušni peči na domačiji Meden

– 12. julij: dopoldne bo na Dvoru otvoritev novega bankomata, v popoldanskih urah pa 2. občinsko tekmovanje za pokal župana v pikadu, otvoritev modernizirane regionalne ceste Žvirče-Ambrus, otvoritev vaške knjižnice v Hinjah, v gradu pa bo sledila uradna otvoritev Trških dni v Žužemberku z gostom predsednikom Turistične zveze Slovenije mag. Pavla Hevke z otvoritvijo razstave likovnih del umetnikov in ustvarjalcev iz društva Mavrica, nato bo v Parku znanih Suhokranjcev še odkritje ZAHVALNE PLOŠČE, po otvoritvah bo pod zvezdami na grajskem dvorišču potekala zabava s skupino Dežur z gostom Danijelom Popovićem.

13. julij: v Žužemberku bo otvoritev razstave ročnih del, predstavitev Radio kluba, sledijo preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja ter programa SVIT, pri spomeniku NOB na Cviblju bo slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov ter otvoritev novega vrtca, ki bo omogočil najmlajšim najboljše pogoje za predšolsko varstvo in vzgojo. Pri gradu bo popoldan otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo Združenja zgodovinskim mest Slovenije in domače gostinske ponudbe, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev ter pri Pavilionu EASA 4. JEŠPREJADA – mednarodno tekmovanje v kuhanju ješprenja, še predstavitev avtomobilov starodobnikov in razglasitev rezultatov JEŠPREJADE. Ob 19h bo v gradu slovesnost ob občinskem prazniku, pri gasilskem pa domu tradicionalna gasilska veselica z ansamblom Mladi Dolenjci.

14. julij: v Žužemberku bo potekal daleč naokoli poznan, z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, 21. Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši in farnem žegnanju, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, srednjeveški in renesančni plesi ter glasbeniki, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Veliko bo prikaza lokostrelstva, teatra, mečevanja, in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Zvečer pa bo na grajskem dvorišču zabava s skupino Kontrabant, ki slavi svojo 25-letnico delovanja.

-15. junij: v gradu bo potekala spominska ura posvečena Zali Zarana z gostjo Bernardo Oman.

 

Več informacij: www.zuzemberk.si, obcina.zuzemberk@zuzemberk.si

www.tdsuhakrajina.webs.com; vlado.kostevc@zuzemberk.si; podzupan@gmail.com