Vabilo: River hoop, prvi hula hoop konvencija v Sloveniji

Hula hoop, pisani plastični obroč iz naše mladosti: ni le igračka za otroke, temveč izjemno koristen, kreativen in zabaven rekvizit, svojevrsten način vadbe in cel življenjski slog, primeren in zanimiv za vse starosti.

Na domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku bo od 25.8. do 27.8. potekala prva mednarodna HULA HOOP konvencija v Sloveniji: 3 dni hula hoop, žonglerskih, plesnih in ostalih delavnic, joga, tai-chi in še marsikaj – vse to pod vodstvom priznanih mednarodnih učiteljev in učiteljic.

Konvencija je namenjena predvsem odraslim od 16. leta dalje, ne glede na predznanje ali kondicijo. Hrana, bivanje, 3 dni delavnic in prostočasne aktivnosti so vse vključene v ceno vstopnice, na voljo pa je tudi še nekaj enodnevnih vstopnic na spletni strani www.riverhoop.com ali na začetku dogoda na domačiji Rezelj.

Obiskovalci so vedno dobrodošli, za otroke in odrasle pa smo v tem času prav posebej naredili še dva dogodka:

v soboto, 26.8. ob 22h ste vabljeni na brezplačno gala predstavo v prostorih šolske telovadnice na Dvoru,

v nedeljo, 27.8. ob 18h vas vabimo na brezplačno hula hoop delavnico na kamp prostoru Domačije Rezelj (še posebno vabljeni prebivalci občine, otroci in odrasli vseh starosti).

 

Rekreacija za vse starosti in sposobnosti

Za to, da bi se ukvarjali s hula hoopi, ne potrebujete prav nobenih posebnih sposobnosti, začnete lahko kadarkoli, ne glede na kondicijo, spol, starost in predznanje. V tujini niso nobena redkost »hooperji«, starejši od 60 let in tudi takšni z različnimi zdravstvenimi omejitvami – vsak je v plesu s hula hoopi (»hoopdance«) našel nekaj, kar lahko uporabi in kar mu/ji koristi.

Za odrasle začetnike in za vadbo se uporabljajo predvsem večji in težji hula hoop obroči, s katerimi je vadba bistveno lažja – obroč za začetnike naj bi osebi segal vsaj do popka. Večji ko je obroč, počasnejši je in lažje ga je vrteti. Zato je odraslim tako težko uporabljati majhne otroške obroče, ki se jih kupi na otroških oddelkih. Za ples, trike, žongliranje in cirkus (ter predvsem za bolj napredne stopnje znanja) pa se uporabljajo posebni, tanjši, manjši in večinoma zelo prožni hula hoop obroči. Prav tako so zelo priljubljeni ognjeni obroči in takšni z L.E.D lučkami in svetlobnimi učinki.

 

Zakaj hula hoop?

Po ponovnem vzponu priljubljenosti pred približno petnajstimi leti je razvoj hula hoopov v svetu ubral čisto novo pot, povezano s plesom, jogo in fitnesom. Z njimi se ukvarjajo predvsem odrasli in tudi starejši, saj odlično vpliva na zdravje, kondicijo in deluje izrazito protistresno. Nikakor ne gre le za vrtenje okoli pasu, temveč za vaje in trike, ki aktivirajo vse telo: od vrtenja na raznih delih telesa (roke, noge, trup, celo na nosu), do raznoraznih metanj, balansiranj in povezav s plesom, jogo, žongliranjem, cirkusom, pa tudi kakšni ritmično-gimnastični elementi niso redkost.

Dejavnosti s hula hoopom dobro vplivajo tudi na mentalno zdravje, kar pomeni, da odlagajo čas za nastanek demence.