Teden otroka na Dvoru s škrati

Knjižnica Dvor in Kulturno društvo Dvor sta tudi v letošnjem tednu otroka najmlajše razveselila s predstavo Čudežna omara v izvedbi otroškega gledališča Enostavno prijatelji.

Škratka Rumenka in škratek Rdečko sta imela veliko neuresničenih želja. Želela sta si vsemogoče plišaste igrače, avtomobile na daljinsko vodenje, kužke na baterije in sladkarije. Moder oče škrat pa jima je govoril, da ju materialne stvari ne bodo osrečile, ampak da se prava sreča skriva v njima. Ko očeta nekega dne ni bilo doma, sta mu pobalina vzela čudežno omaro, o kateri so krožile govorice, da uresničuje vse skrite želje tega sveta. Ker škratka omare nista mogla odpreti, sta za pomoč prosila otroke, ki so jima z veseljem priskočili na pomoč. Na koncu sta škratka le spoznala, da bistvo sreče ni v stvareh, ki si jih želimo, ampak v stvareh, ki jih s prijatelji delimo.

Letošnji Teden otroka® nosi naslov “Zakaji in zatoji radovednosti. Radovednost je temeljni kamen razvoja in učenja. Je sila, ki nas vodi k raziskovanju neznanega, k odkrivanju novih svetov in k pridobivanju novih znanj. Otroci so izjemno radovedni in željni spoznavanja sveta, zato je ključnega pomena, da to radovednost podpiramo in spodbujamo. Miha Kos, ambasador letošnjega Tedna otroka®, poudarja, da je radovednost ključna za preživetje in napredek človeštva. Opozarja na pomen ustvarjanja okolja, kjer so napake sprejemljive in celo zaželene, saj so priložnost za učenje in osebni razvoj.

Predstava, ki so si jo ogledali otroci in v njej aktivno sodelovali je dala odgovore na veliko zakajev,  tako otrokom kot staršem, saj ima globoko sporočilo glede kopičenja materialnih stvari v sodobnem svetu. Otroci  in tudi starši so nadvse uživali v družbi škratov in pobliže spoznali ta bajeslovna bitja, ki jih poznajo iz pravljic.

Besedilo: Andreja Špelko
Foto: Jadranka Meglen