Srečanje treh županov na tromeji

srecanjeZupanovNaTromeji2015 (7)Vsako prvo nedeljo v septembru poteka srečanje županov občin Dolenjskih Toplic, Kočevja in Žužemberka, na tromeji občin na Svetem Petru. Letos je bilo to že 14. srečanje, organizator pa je bil župan občine Kočevje.

Na vrh je prišlo okoli sto pohodnikov iz treh občin po daljši ali krajši poti. Prišli so tudi planinci iz Bele krajine, Štajerske in Osrednje Slovenije. Skoraj vsa Slovenija. Glede na to, da vrh Svetega Petra nima cestnega dostopa, so se tudi župani nanj povspeli peš. Prišli so zadovoljni in dobre volje. Zanimalo jih je kako napreduje izgradnja novega zavetišča, se pozanimali tudi za to in ono, ob 13. uri pa se je začel uradni del prireditve.

Prav na vrhu, pod razglednim stolpom, je goste pozdravil in nagovoril vodja planinske sekcije Dvor. Potem pa so sledili pozdravi, nagovori in povabila na naslednja srečanja vseh treh županov. Letos smo imeli čast, da nas je obiskala županja Občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc, nam zaželela prijetno druženje in nas povabila na obisk njihove občine, čeprav nimajo vrhov dosti višjih od 400 metrov. Potem so sledili pozdravi in nagovori Toneta Progarja, predsednika PD Krka Novo mesto in Rudija Skubeta, podpredsednika Planinske zveze Slovenije in istočasno predsednika MDO Dolenjske in Bele krajine. Poudarili so pomembnost medsebojnega sodelovanja, ki vedno daje dobre rezultate.

Po uradnem delu smo razdelili županov golaž in pripadajočo pijačo, se pogovarjali o vsakodnevnih stvareh in si obljubili, da se naslednje leto spet tu srečamo.

Za nas je pomembno, da puščica za prostovoljne prispevke ni ostala prazna. Vidi se, da smo Slovenci solidaren narod in kljub kriznem obdobju še vedno radi pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni. Prav na koncu smo pospravil, zaklenili zavetišče in odnesli prtljago in smeti v dolino. Mislim, da so župani imeli prav: »Vidimo se spet drugo leto!«

Miran iz Boršta