Društvo pesnikov slovenske glasbe v Žužemberku

drustvoPesnikovV soboto, 12. septembra 2015 smo se v Žužemberku, na svoji redni letni seji zbrali člani Društva pesnikov slovenske glasbe. Srečanje je bilo že 20. po vrsti.

V uvodnem delu smo spoznavali zgodovino žužemberškega gradu in se družili z grajsko gospodo, kasneje pa smo imeli sejo v prostorih OŠ Žužemberk, kjer smo si tudi ogledali muzej znanih Suhokranjcev. Na seji smo obravnavali tekočo problematiko na področju kakovosti besedil v glasbi, ter se seznanili z nekaterimi zakonodajnimi postopki, ki zadevajo avtorsko pravo. Pregledali smo aktivnosti društva v preteklem obdobju in sprejeli smernice delovanja v prihodnosti. Novi člani društva so postali Mateja Mohar, Damjan Pasarič in Albina Rajter. Vodovnikovo nagrado za življenjsko delo bo v letu 2016 prejel Jože Grgovič, prihodnje srečanje pa bo ob 20. rojstnem dnevu društva potekalo na Ptuju, kjer ga bo organiziral Jože Ekart. Spremljevalci članov društva so se v času seje pomerili v viteških igrah v gradu, si ogledali farno cerkev in bili navdušeni nad železo-livarskim muzejem na Dvoru. Srečanje smo zaključili v prijetnem okolju, ob Krki, v gostišču Koren.

Društvo pesnikov slovenske glasbe je bilo na pobudo Francija in Jožeta Smrekarja, ustanovljeno leta 1996. Društvo je skozi leta skrbelo za promocijo kvalitetnih besedil v glasbi, za konstruktivno, poglobljeno razpravo o besedilih, ter seveda za druženje svojih članov. Imamo tudi pomembno vlogo na slovenskih festivalih, kjer imenujemo člane komisij za besedilo. Društvo trenutno šteje 32 rednih članov, ki ustvarjajo besedila za različne glasbene zvrsti. Prvi predsednik društva je bil Ivan Sivec, za njim sta društvo vodila Vili Bertok in Anton Gričnik, sam pa sem predsedovanje prevzel lansko leto.

Za uspešno izpeljano srečanje in izvrstno promocijo Žužemberka so zaslužni mnogi, ki so pomagali pri tem projektu, še posebej pa bi se rad zahvalil Vladu Kostevcu za izjemno vlogo gostitelja, članom TD Suha krajina, ravnateljici Miri Kovač za prostor, predstavitev šole in vodenje po muzeju znanih Suhokranjcev, ter občini Žužemberk, gostišču Koren in KGN Novinc za nesebično pomoč. Pesniki in njihovi spremljevalci so v svoje domove odnesli izjemno podobo Suhe krajine, ki se je predstavila v najlepši luči in vsi so si bili edini, da je Žužemberk eden najlepših krajev kar so jih kdaj obiskali.

Matej Kocjančič