Počastili 9. maj - Dan zmage - Suhokranjske novice
Počastili 9. maj – Dan zmage, 16. 05. 2021

6. maja 2021 so Dvor in Cvibelj obiskali predstavniki ruskega veleposlaništva. Ob bližajočem se Dnevu zmage so se poklonili padlim med drugo svetovno vojno ter slavnostno otvorili obnovljen spomenik na Dvoru.

Na Dvoru je potekala slavnostna otvoritev obnovljenega spomenika NOB. Spomenik sta s prerezom traku simbolično odprla veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji njegova ekscelenca Timur Eyvazov in župan Občine Žužemberk Jože Papež. Pri spomeniku NOB je kot pilotni projekt in kot druga v Sloveniji postavljena tabla s QR kodo. Obiskovalec si jo bo lahko prenesel na svoj »pametni« telefon in si tako odprl povezavo s spletnim mestom, kjer bo z večjezičnim tekstom in s slikovnim gradivom predstavljen spomenik. Pri spomeniku bo lahko prižgal virtualno svečo ali položil virtualni venec in s tem simbolično prispeval nekaj sredstev za obnovo spomenikov NOB (Darko Pucelj, predsednik OO ZB NOB Žužemberk).
Sredstva za obnovo spomenika so prispevali Veleposlaništvo Ruske federacije v Republiki Sloveniji, Občinska organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Žužemberk, Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto, Keko oprema d. o. o., Stelem d. o. o., Franc Jarc iz Žužemberka, RERA d. o. o. z Dvora in Občina Žužemberk. Obnovitvena dela je opravilo Kamnoseštvo Boštjan Jenič s. p., Hrastulje, Škocjan.
foto: Darko Pucelj

 Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).