Otvoritev zavetišča Sveti Peter

svPeter (2)Sveti Peter, najvišji vrh Suhe krajine, je že več desetletij priljubljeno zbirališče suhokranjskih planincev in drugih ljubiteljev pohodništva. Najprej so postavili križev pot s vsemi 14 križi, ki so pohodnika spremljali na poti proti vrhu in ga z vsakim naslednjim križem približevali cilju. Ker je Sveti Peter postajal vedno bolj obiskan v vseh letnih časih in različnih vremenskih razmerah je nekaj domačih zanesenjakov pred dobrimi 20 leti sklenilo, da postavijo majhno zavetišče, kjer so se obiskovalci lahko odpočili in okrepčali. S tem se je priljubljenost tega vrha bistveno povečala in razširila preko lokalnih meja. Planici so prihajali iz različnih koncev Slovenije. V letu 2014, ko so se Planski skupini Dvor v okviru Planinskega društva Krka Novo mesto, pridružile že nove generacije planincev, je padla odločitev za povečanje zavetišča. Koča je bila povečana in preurejena notranjost. Le nekaj mesecev po otvoritvi prenovljenega zavetišča, točneje 28.decebra 2014, je v zgodnjih jutranjih urah po vsej Suhi krajini zaokrožila skoraj neverjetna novica: zavetišča ni več. Decembrska noč z močnim sneženjem je naše zavetišče spremenila v kup pepela. Vprašanja zakaj, kako ter jeza in žalost so se naselila med nas. Vendar žilavi in trdni Suhokranjci se ne damo. Nesreča je še bolj povezava vse ljubitelje Svetega Petra in, kar nas še posebej veseli, pritegnila še številne nove. Začeli smo kovati načrte za postavitev novega zavetišča, ki so bili do konca zime že oblikovani v jasen cilj: postavili bomo novo zavetišče.

svPeter (1)V marcu 2015, ko je odlezel zadnji sneg z vrha Svetega Petra, smo pospravili ostanke pogorišča, takoj zatem pa zapičili lopate in se lotili gradnje novega zavetišča. Poleg številnih posameznikov, ki so po svojih močeh pomagali pri obnovi, so nas podprle vse tri občine, Kočevje, Žužemberk in Dolenjske Toplice, vodstvo matičnega društva PD Krka Novo mesto in mnogi domači podjetniki. Kljub materialni in moralni podpori, kot je v svojem nagovoru poudaril župan občine Kočevje, brez vztrajnih in zavzetih domačinov novega zavetišča ne bi bilo. Preko 2000 ur prostovoljnega dela, tudi na račun družinskega življenja in privatnih obveznosti, kot je izpostavil župan občine Žužemberk, predvsem pa dobra organizacija sta v dobrem letu pripeljala do novega zavetišča. Na tem mestu velja posebej izpostaviti Andreja Banko, vodjo PS Dvor in Mirka Vidmar, vodjo ekipe za obnovo, ki sta bila ves čas gonilna sila obnove. Izgradnja novega zavetišča, ki bi ga v njegovi novi podobi lahko uvrstili med planinske koče, je velik zalogaj za bistveno večje planinske skupine kot je dvorska z močnejšim gospodarskim zaledjem. Predsednik Meddruštvenega odbora Dolenjske in Bele krajine je zato še posebej pohvalil planinsko skupino Dvor, saj je v svoji več kot 40-letni planinski zgodovini ter delu v društvu in Planinski zvezi Slovenije priča šele drugi otovoritvi nove planinske postojanke. Tudi župan občine Dolenjske Toplice je izrazil pohvalo vsem akterjem obnove zavetišča, ki bi lahko bila vzgled širšim javnim projektom. Obnovo zavetišča so s svojimi prispevki podprli tudi člani PD Vrhnika, PS Cekinčki, ki so tik pred požarom obiskali Sveti Peter in se nam pridružili tudi na otvoritvi.

svPeter (1)S slovesno otvoritvijo in pogostitvijo so se nosilci izgradnje želeli zahvaliti vsem, ki so kakorkoli prispevali pri izgradnji zavetišča. Podpornikom so se zahvali tudi s spominsko majico z znakom Svetega Petra v grbu PS Dvor. Težko bi našteli vse, kot je uvodoma poudaril vodja PS Dvor Andrej Banko, saj je vsak prispeval po svojih zmožnostih in sposobnostih, zato se je vsem iskreno zahvalil in jih povabil, da čim večkrat obiščejo suhokranjski Triglav. Tako so v svoji priredbi zapeli tudi člani moške zasedbe pevskega zbora iz Kulturnega društva Dvor, ki so s svojim ubranim petjem obogatili prireditev. Ko so meh raztegnili mladi harmonikaši, so bili obiskovalci še posebej navdušeni. Po nagovoru županov in predsednika MDO Dolenjske in Bele krajine, Rudija Skobeta, je slednji skupaj z vodjo PS Dvor, Andrejem Banko slovesno prerezal trak, s čimer sta zavetišče predala svojemu namenu. Sledilo je druženje ob izbrani kapljici in dobri hrani, ki so jo pripravili lokalni donatorji. Druženje nadaljevalo pozno popoldan, ko so na ogled zavetišča prišli še tisti, ki jih je v jutranjih urah slaba vremenska napoved odvrnila. Stiskanje pod šotori, ki so jih pripravili organizatorji za primer dežja, ni bilo potrebno, saj je celo nekaj sočnih žarkov je posijalo na zavetišče.

Lahko zaključim, da bo 12. junij 2016 kot dan otvoritve zavetišča Sveti Peter in vsi, ki so pripomogli k tej otvoritvi, s pomembnimi črkami zapisani v zgodovino PS Dvor, PD Krka Novo mesto in lokalne skupnosti. Hvala vsem in vsakemu posebej. Vaše prispevek bo mnogim polepšal obisk Svetega Petra.

Besedilo: Valerija Vidmar
Fotografije: Miran Klavora

Fotografije: Drago Zupančič in arhiv