20 let MePZ Dvor ob Krki

V soboto, 14. decembra 2019, je bil na Dvoru velik praznik. Mešani pevski zbor Dvor ob Krki je praznoval že 20-obletnico delovanja. Člani smo celovečerni koncert pripravili v Železo-livarskem muzeju in galeriji na Dvoru, ki sta nam ga je prijazno odstopila zakonca Novinec. V galeriji, ki je pokala po šivih zaradi številnega občinstva, smo se predstavili s štirinajstimi pesmimi.

Zbor od marca leta 2018 vodi gospod Jernej Fabijan. V preteklosti na so nas vodili še Franci Može in sicer tri leta, Aleš Makovec eno leto, Robert Kohek pet let in Marjana Dobovšek 10 let. Vsak od njih je v zboru pustil svoj pečat. Z vsemi smo ostali v dobrih odnosih in veseli smo, da so se odzvali povabilu in bili pripravljeni spet prevzeti taktirko. Vsak od njih je na koncertu dirigiral dve pesmi.

Na koncert smo s pisnim vabilom povabili tudi naše nekdanje člane. Večina se je prijazno odzvala povabilu in prišla počastit naš praznik. Gospod Matej Kocjančič je odlično opravil z vodenjem in povezovanjem programa, za kar se mu pevci zelo lepo zahvaljujemo.

Koncerta so se udeležili tudi gospod župan Jože Papež, podžupan Rok Zupančič in nekaj svetnikov. Na začetku je gospod župan v svojem govoru posebej poudaril in pohvalil aktivnost Kulturnega društva Dvor in pripravljenost njegovih članov za sodelovanje pri različnih prireditvah v Občini Žužemberk. Zboru je zaželel še veliko uspehov v prihodnosti.

Program koncerta smo sestavili iz ljudskih in umetnih pesmi različnih slovenskih avtorjev. S po eno pesmijo smo se predstavili še ločeno moška Vokalna skupina Dvorjani in ženski del zbora. Za ženske je bil to prvi nastop.

Na koncu je predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območne izpostave Novo mesto, gospa Klavdija Kotar, članom podelila Gallusova priznanja za večletno aktivno sodelovanje v pevskem zboru. V svojem govoru je poudarila, da je naš zbor zelo kvaliteten in da se vedno z zelo dobrimi ocenami udeleži območne revije odraslih pevskih zasedb Dolenjske in Bele krajine. Enajst pevcev je dobilo zlato, po dva pa srebrno in bronasto Gallusovo priznanje.

Naš prvi zborovodja, gospod Franci Može, je vsem navzočim povedal, kako je sploh prišlo do tega, da se je zbor ustanovil. Poudaril je, da je bil to splet srečnih okoliščin: v zbor se je že takoj na začetku vključilo veliko dobrih pevk in pevcev, ki so bili pripravljeni zavzeto delati. Zato je z velikim veseljem prevzel vodenje zbora in začel pisati našo zgodovino, ki jo peljemo še kar naprej novim uspehom naproti.

Po koncertu smo obiskovalce povabili na pecivo in kuhano vino. Vse povabljene goste pa smo povabili na skupno druženje v večnamensko dvorano na Dvoru. Večina se je povabilu prijazno odzvala in še na neformalnem druženju praznovala z nami visoko obletnico.

 

Besedilo: Miroslava Hrovat, članica KD Dvor, sekcija MePZ Dvor ob Krki
Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor