Zasaditev medovitega vrt pri čebelnjaku Medo

medovitiVrtNa OŠ Žužemberk, podružnični šoli Dvor čebelarski krožek deluje 2. šolsko leto. Sredstva za postavitev čebelnjaka Meda  so se zbrala s pomočjo humanitarnega koncerta ansambla Diamanti ter številnim donatorji.

Okolico čebelnjaka lepo  dopolnjuje in daje lep izgled mlad sadovnjak. Želje ČD Dvor pri Žužemberku ter ravnateljice ge. Mire Kovač in seveda tudi moja želja je bila, da zasadimo poleg čebelnjaka še medovite rastline. Glavni cilj zasaditve je bil raziskovanje rastlin ter njihovega pomena v naravi ter opazovanje čebele pri opraševanju rastlin.

Aktivnosti do končne zasaditve medovitega vrta so bile kar naporne in dolgotrajne. Vsem udeleženim pa se je trud poplačal z res lepim vrtom, ki krasi okolico čebelnjaka.

Z delom smo začeli tako, da se je Čebelarsko društvo Dvor pri Žužemberku prijavilo na razpis za pridobitev medovitih trajnic za ureditev medovitih vrtov ob učnih čebelnjakih za potrebe čebelarskih krožkov. Javni razpis je objavil Sklad za ohranitev kranjske čebele z namenom za potrebe osveščanja in poučevanja čebelarskih krožkarjev in ostale javnosti o poznavanju in pomenu medovitih rastlin.

Kot upravičenci smo izpolnjevali vse pogoje in pridobili naslednje medovite trajnice: Allium schoenoprasum – drobnjak, Echinacea (Rudbeckia) purpurea – ameriški slamnik, Lavandula angustifolia ‘Marino’ – srednje visoka sivka, Rudbeckia sullivanti ‘Goldsturm’ – rudbekija. Iz društva Zeleni prsti pa smo brezplačno dobili: sadike različnih vrst met, vrb, facelijo in ajdo.

Trajnice so poleg tega, da izločajo nektar in cvetni prah, ki sta koristna za čebele, saj jim predstavljata dodaten vir hrane, tudi okrasne, začimbne, dišavne, pa tudi celo zdravilne. Vse te rastline lahko vsak posameznik zasadi na domačem vrtu ali gredici, pa tudi celo v cvetličnem lončku. Vsaka medovita rastlina zasajena v našem vrtu bo imela svojo oznako, kjer bo zapisano njeno ime v slovenskem in latinskem jeziku, sliko rastline, kdaj v določenem obdobju leta cveti ter kratek opis.

Sledila je priprava tal: gnojenje s hlevskim gnojem, oranje, brananje, pobiranje kamenja, frezanje in končno sajenje rastlin.

Vrt s trajnicami je tako zasajen ob potki, da bo možno  opazovanje čebel otrokom od blizu brez nevarnosti, da bi jih čebele s preletom motile. Hkrati pa otrok ne bomo izpostavljali nevarnosti pikov po nepotrebnem. S tem bomo nedvomno pripomogli k večjemu zaupanju otrok do čebel in spodbujanju k še natančnejšemu opazovanju in spoznavanju njihovega življenja.

Zahvala za ureditev in zasaditev medovitega vrta ter sadovnjaka gre: ge. Miri Kovač, ravnateljici OŠ Žužemberk,  g. Romanu Setnikarju, predsedniku ČD Dvor pri Žužemberku, Francu in Mihi Potočarju, Milanu Pestotniku, snažilkama, Slavici Jarc, Anici Pestotnik, hišniku Branku Gašperšiču,  učencem čebelarskega krožka, še posebej Roku Možetu, ge. Jožici Golob Klančič iz Trajnice Golob-Klančič, Poloni Brajer iz društva Zeleni prsti ter Jožetu Hrovatu, blagajniku ČD Dvor pri Žužemberku.

Vsi udeleženci pri zasaditvi medovitega vrta verjamemo, da bo sadovnjak, čebelnjak in medovit vrt v ponos in veselje Dvorjanom in mnogim občanom Žužemberka. Več sprehajalcev si hodi šolsko novost že zdaj ogledovat.

Miha Potočar, mentor čebelarskega krožka na PŠ Dvor