Vabilo: Odprtje galerije DLD

Večnamenska dvorana na Dvoru, Galerija DLD, Dvor pri Žužemberku 29. September 2017 ob 19.00 uri

V šestih letih se je na Dvorskih likovnih dnevih zvrstilo 51 selektivno izbranih likovnih ustvarjalcev. Nastala je bogata zbirka del, ki predstavljajo komunikacijo s svetom zunanjega, pa tudi notranjega, ki so pripovedi, izpovedi, izraz doživetij, občutij, spominov, asociacij, ujetih v barve, linije, ploskve, svetlobe, strukture, v enkratne in neponovljive kompozicije. Vsak umetnik se namreč izraža v zanj značilnem likovnem jeziku, razkriva svoje umetniške potenciale, se prepušča čarom zapeljevanja novega ali pa realizaciji v ateljeju zastavljenih ustvarjalnih smernic. Nastala dela predstavljajo pestrost likovnih praks, razpetih med verističnimi prizadevanji in abstraktnimi ovrednotenji.

Vse to likovno bogastvo je klicalo po stalni predstavitvi.

Rok Rezelj se je zavedal vrednosti, pomena in vloge, ki jo imajo likovna dela, ne le za njihovo družino, temveč za širšo družbeno skupnost. Tako je vzklila ideja o galeriji, ki bi na enem mestu odprla pogled v to raznoliko zbirko likovnih del, s tem pa v del sodobne likovne produkcije, katere ustvarjalci so tudi udeleženci Dvorskih likovnih dni.

Sanjska in hkrati drzna ideja je postala resničnost. Galerija še zdaleč ni pridobitev le za Rezljeve, ampak za celoten kraj, za Suho krajino in širše, za vsakega, ki obišče Dvor. Z njo se odpirajo tudi povsem novi pogoji za življenje z umetnostjo in za umetnost. Verjamem, da se bodo tu uresničevale nove vizije Rezljevih in vrstile profesionalno izpeljane otvoritve,  ki bodo prispevale k zadovoljstvu umetnikov in h kulturno bogatejši publiki.

Da so delovna srečanja umetnikov številna, to drži. Da iz fundusa na njih nastalih del nastane galerija, to pa je prava redkost. Tako lahko Galerijo DLD štejemo med edinstvene in vzorne primere. Običajno se namreč vse konča pri zasebnih zbirkah.

Imeti galerijo – kakšno razkošje za kraj, ki je tako rekoč na periferiji. Sedaj ima tisto, kar premorejo le večja mestna središča. Sedaj se lahko ponaša z umetniškim jedrom, v katerem so na ogled postavljena dela nacionalno, generacijsko in slogovno raznolikih likovnih umetnikov. In sedaj so tudi Dvorski likovni dnevi dobili nov, dodaten smisel.

Umetnost je tista, za katero pravi Pablo Picasso, da briše prah iz našega vsakdana. Je pa tudi tista, ki nas dela velike in nas postavlja v center.Prijazno vabljeni na zanimiv likovni dogodek.

V sklopu prireditve se bo predstavil tudi likovni ustvarjalec Janez Štros, ki je avtor dobrodelnega projekta TUDI TI SI ANGEL. »Janez Štros svoja dela poklanja, ker jih čuti kot dar. Poklanja jih, ker se zaveda, da so njegova dela del njega samega in ko jih poklanja, poklanja del sebe. Izkupiček od prodanih likovnih del, knjig in reprodukcij je namenjen otrokom s posebnimi potrebami.

Za glasbeni pridih bo poskrbel naš gost prireditve operni pevec Janez Lotrič, ki se je z veseljem odzval na naše povabilo.

 

Anamarija Stibilj Šajn
v imenu organizatorjev in gostiteljev