Uspešna krvodajalska akcija v Žužemberku

Občani občine Žužemberk so zadnji po abecedi, a prvi po srčnosti. Da je temu res tako, vedno znova dokažejo z visoko udeležbo na krvodajalskih akcijah, ki jih v Žužemberku redno organizira Območno združenje Rdečega križa Novo mesto. Minuli četrtek je kri darovalo kar 64 krvodajalcev.

Akcija je tudi tokrat potekala po prilagojenem načinu, saj so se krvodajalci predhodno po telefonu pogovorili o zdravstvenem stanju in dogovorili za uro prihoda, ko pa so prišli, smo jim izmerili temperaturo in postavili par vprašaj glede Covid 19. Veseli nas, da se jih je tokrat odzvalo 64, osem od njih jih je kri darovalo prvič (OZRK Novo mesto).

V času epidemije poteka darovanje krvi nekoliko drugače, saj je na prvem mestu spoštovanje ukrepov za preprečevaje širjenja korona virusa. Vsi darovalci se morajo predhodno najaviti po telefonu. Pred vstopom v telovadnico se zglasijo na triažni točki, kjer vsakemu izmerijo temperaturo, razkužijo roke ter dajo masko. Šele nato lahko vsi zdravi darovalci pristopijo k odvzemu krvi. Običajno so malico za darovalce pripravili v šolski kuhinji, tokrat pa so jo zaradi epidemije pripeljali iz Zavoda za transfuzijsko medicino in jo razdelili za domov. Kot vedno, so tudi tokrat na pomoč priskočile prostovoljke iz Krajevne organizacije Rdečega križa Žužemberk.

Hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu in darovali del sebe, prav tako pa tudi zaposlenim v šoli, da so bili tudi tokrat pripravljeni sodelovati z nami (OZRK Novo mesto).

Rok Z., foto: OZRK Novo mesto