Kulturno društvo Dvor v korona letu 2020

Leto 2020 smo člani začeli z zagnanostjo, kot že vsa predhodna leta. Vendar je bilo to leto, tako posebno in totalno nepredvidljivo leto. Plani, ki smo jih imeli so padli v vodo. Uspelo pa nam je organizirati pet dogodkov za širšo publiko, nekaj smo jih organizirali »na daljavo« in nekaj kot posamezniki.

Januarja 2020 smo imeli prvi dogodek za otroke v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto. Dekleta so se predstavila s predstavo Kjer se prepirata dva, … in z ustvarjalno delavnico. Domači avanturisti Damjan, Tim, Stane in Renata so predstavili svoja izkušnjo na potopisnem predavanju z osvojitvijo 7.134 metrov visokega Peak Lenin in Kirgizistana.

Februarja 2020 smo organizirali še eno potopisno predavanje dr. Koklja in Planinskega društva Krka; Svaneti Gruzija. Uspelo nam je organizirati še tradicionalno Pustno rajanje za otroke z Gledališčem Smejček in pa Občni zbor KD Dvor.

Načrti za marec 2020 so bili tudi že jasni. Tik pred epidemijo, so imeli pevci Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki vaje, kjer so se pripravljali na aprilsko Območno revijo odraslih pevskih zborov, katere potem ni bilo. V večnamenski dvorani na Dvoru bi se prestavili  igralci KUD Straža s komedijo Vinka Moderndorferja Oblast, za materinski dan bi imeli koncert z Otroškim pevskim zborom Dvor. Odpadel je tudi pogovorno glasbeni večer s kantavtorjem in pesnikom Adijem Smolarjem ter pohod po poti Janeza Kmeta.

V času epidemije smo ostali doma in se navajali na nove razmere v izolaciji. Svoj čas je kvalitetno izkoristil član KD in naredil novo oglasno desko, ki je izobešena v centru Dvora. Delovali smo tudi humanitarno in skozi celo leto pomagali s prehrambnimi paketi in plačevanjem položnic za dve družini, ki sta v letu 2018 utrpeli izgubo enega od staršev. Pomagali smo pri oblačilih in obutvah, pri pridobitvi in montaži kuhinje za eno od družin in sodelovali z Rdečim križem pri organizaciji  brezplačnega dopusta na reki Kolpi. Humanitarne aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v letu 2021. 

Julija 2020 smo člani KD Dvor sodelovali na Slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Žužemberk. Glasbeni program sta popestrila člana Kulturnega društva Dvor, Tjaša Primc in Jernej Fabijan. Prispevali smo tudi kamenček v mozaiku dogodka “Spominska ura Zalli Zarana”. 

V septembru in oktobra smo z optimizmom in varnostnimi ukrepi pričeli z vajami Otroškega pevskega zbora in z Mešanim pevskim zborom Dvor ob Krki. Aktivnosti niso dolgo trajale, ker je bila ponovno razglašena epidemija in z njo izolacija.

Izredno žalosten dogodek je bil za vse člane KD Dvor v oktobru 2020. Izgubili smo namreč dolgoletnega člana in pevca KD Dvor, Martina Blatnika. Na njegovi zadnji poti so ga s pesmijo pospremili člani Mešanega pevskega zbora Dvor in pevci iz Zagradca.

Tudi december 2020 je ostal brez pravega prazničnega vzdušja. Dvorska lipa je sicer sijala v soju lučk, novoletnih okraskov z najmlajšimi člani KD Dvor pa nismo izdelovali. Tako smo prišli na idejo, da jih otroci izdelajo doma in spotoma obesijo na našo lipo. Odziv otrok, skupaj s starši, je bil enkraten. Dvorska lipa je bila okrašena z lepimi, unikatnimi okraski, naših najmlajših ustvarjalcev.

V težkem letu 2020 smo se razmeram primerno trudili in upravičili poslanstvo Kulturnega društva Dvor. Z optimizmom zremo v prihodnost in se veselimo novih dogodkov in seveda vas -obiskovalcev. Sploh sedaj, ko ima na novo prepleskana suhokranjska večnamenska dvorana požarne stopnice in tako lahko sprejme večje število ljudi.

Jadranka Meglen, tajnica KD  Dvor