Suha krajina je znana po razstavi potic

V Žužemberku že tradicionalno pripravljamo razstavo potic. Tudi 7. društveno in 6. državno razstavo in ocenjevanje smo uspešno izpeljali.

Število okuženih v državi, s covid-19, je vse bolj naraščalo, zato smo veseli, da smo bili vsi, ki smo sodelovali na razstavi in ocenjevanju potic cepljeni in ostali zdravi.

V ocenjevanje smo dobili 71 potic, celo več kot navadno. Čedalje več je inovativnih receptov, ki jih iznajdljivi peki preizkušajo v svojih kuhinjah.  Dve komisiji pod vodstvom Valerije Poreber in Betke Vrščaj, sta ocenili vse potice in jim podelili: 27 zlatih, 26 srebrnih in 11 bronastih priznanj, 7 potic je prejelo zahvalo.

Veseli smo, da so potice z zelo različnimi nadevi, kot npr.: pehtranove, kokosove, rožičeve, jabolčne, kostanjeve, čokoladne, hruškove, korenčkove, makove, bezgove, smetanova z brusnicami in meto, ter pirina z bučnimi semeni. Od slanih pa so bile ocvirkovke in čemaževa, potica iz kislega testa, s prekajenim mesom. Še vedno pa najraje in največ pečemo tradicionalno orehovo potico.

Naše povabilo opazijo po vsej Sloveniji. Letos smo dobili potice iz Kopra, Ljubljane, Škofljice, Velikih Lašč, Predstrug, Boštanja, Šentjerneja, Dolenjskih Toplic, Novega mesta, Krke, Straže, Prečne. Veliko je prizadevnih domačih gospodinj in članic društva, ki vsako leto za svoj izdelek prejmejo zlato priznanje.  Potico so spekli tudi v osnovni šoli, česar smo še posebej veseli in jih vabimo tudi v prihodnje.

Častna gostja na prireditvi je bila poslanka Državnega zbora RS, Anja Bah Žibert, ki ima pisarno vsak prvi ponedeljek v mesecu med 18. in 19. uro odprto v naši občini. Je zelo vpeta v trenutno vladno politiko in rada prisluhne potrebam članov naše občine in ostalim občanom. Hvaležni smo ji tudi za donacijo, ki jo je ob tej priložnosti namenila društvu.

Naši zvesti donatorji so bili še: Zveza kmetic Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, KEKO OPREMA d. o. o., STELEM d. o. o., FS prevozi, storitve in trgovina d. o. o. in občina, ki nam brezplačno odstopi prostor.

Vse to nam daje voljo, veselje in pogum, da prihodnje leto spet strnemo svoje vrste in postajamo vedno boljši, v peki in tudi v medsebojnih odnosih.

Milena Iskra