Spreminjanje navad z Majo Papež Iskra - Suhokranjske novice
Spreminjanje navad z Majo Papež Iskra, 07. 11. 2021

Po več kot letu dni pandemije, ki nas zapira v domači prostor, ko se zaradi PCT-ja izogibamo srečanjem, ko se pogovarjamo in razmišljamo le prek digitalnih sredstev, je Kulturnemu društvu Dvor v sodelovanju z Majo Papež Iskra uspelo organizirati sproščen pogovorno-svetovalni večer »Spreminjanje navad«.

Na petkov večer, 5. novembra – prav na dan, ko je leta 1492 Krištof Kolumb na Kubi prvič videl koruzo, smo mi z našo simpatično Majo najprej spoznali, kako težko je spremeniti navade, ki nas ovirajo in zadržujejo v osebnem, poklicnem ali družinskem življenju. Navade so v podzavesti zapisan protokol, ki ga nenehno ponavljamo kot delo na tekočem traku.

Kako najti rešitev iz slabih navad, ki nas omejujejo, ki slabijo naše zdravje, odnose, da bomo v svoj svet vnesli dobro počutje? Kako opustiti slabe navade (na primer pretirano pitje alkohola) in vpeljati nove (na primer redno vadbo joge)?

Maja nas je najprej soočila z vzroki naših težav, ki so pripeti v naši podzavesti, v vsebinah, ki so se tam naselile v našem otroštvu. Nato nas je seznanila s tem, kako deluje podzavest, ki nas opredeljuje kot okvir v prepričanju, čustvih, vedenju, razvadah in navadah. Ko smo dobili vsaj drobec tega znanja, smo spoznali še učinkovite načine, kako se lahko s simboli in preprostimi vizualizacijami spoprimemo s težavami in si poskušamo vtisniti nova sporočila. Vedeti moramo, da se možgani upirajo spremembam in si jih ne želijo. Zato sta pri delu s simboli potrebni disciplina in vztrajnost. Na ta način, pravi Maja, privabimo v podzavest pozitivne spremembe.

Metodo smo ob koncu srečanja preizkusili s svojo vizualizacijo in v tišini je vsakdo od nas morda že napravil prvi korak k spremembi.

Na dogodku je sodelovalo 15 udeleženk in udeležencev. Prišli smo iz Novega mesta, Dolenjskih Toplic, Šmarjeških Toplic, Ljubljane in seveda mi z Dvora, ki se veselimo vsakega srečanja, ko se vsaj za trenutek obdamo s prijetnim mehurčkom. Večer so naše vestne organizatorke, kot je v navadi, zaključile s slastnimi sladkarijami in zdravilnim čajem.

Besedilo: Bogdan Kastelic, član KD Dvor
Foto: Jadranka Meglen, članica KD DvorSe strinjate s pogoji PCT?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja