Spomladanska očiščevalna in urejevalna akcija

Naj še tako pazimo na red in urejeno okolico, a vseeno je ob naših cestah vsako leto veliko smeti. Moram priznati, da ob krajevnih poteh in bližnjicah smeti skoraj ni. Le tu in tam kakšen ostanek bombonov in čokoladic, ali škatlica cigaret.  Vsakih deset let pa tudi kak podplat odsluženega obuvala.

Ko smo v prejšnjem stoletju, ko je bil naš blok še nov, imeli čistilne akcije, sem ugotovil, da eni smetijo, mi pa za njimi ta gnoj pokidamo. Smetilci niso čistili, čistilci pa nismo smetili. Ker ne smetim, sem se odločil, da tudi čistil ne bom več. Okolica je naša in vsak naj jo čuva po svojih močeh. Ne bo mamice, ki bo prišla in počistila za nami, kot to počne doma. Moja odločitev je bila pravilna, saj so se smeti okoli bloka bistveno zmanjšale. Žal to ne velja za medkrajevne ceste. Te pa niso naše in odvečno embalažo je treba čim prej vreči skozi okno avtomobila. Bo že komu prav prišla. Nam, ki se tukaj vozimo vsak dan pa pogled na smetišče ob cesti ni prav nič prijeten.

Turizem smo ljudje ponavljamo ves čas. Naj turiste še tako čakamo, na smetišče jih ne bo, zato smo se odločili za čistilno akcijo. Deset članov Turističnega društva Suha krajina se je 17.4.2021 zbralo pred gradom. Določili smo namen akcije in razdelili naloge . Urediti je potrebno okolico kulturnih spomenikov in cest med kraji Dvor – Žužemberk, Dvor – Mačkovec in Budganja vas – Gradenc. Čeprav so cesto med Dvorom in Žužemberkom že čistili cestarji, je bilo ob njej spet veliko smeti. Pod cesto od Dvora proti Sadinji vasi je bilo leglo odvrženih odpadkov, pobiranje pa je bilo zelo težko.  Plezali smo po strmini med trnjem in strohnelimi vejami grmovja do brezbrižno odvrženih smeti. Pobrali smo vse in dvakrat napolnili tovorni prostor našega sivega poltovornjaka. Sivček je smeti odpeljal  in napolnil kontejner na komunalni deponiji. Zanimivo je tudi to, da imamo ob cesti na počivališčih sode za smeti, a je bilo okoli njih več smeti kot notri. Med akcijo smo ves čas upoštevali priporočila za gibanje in dejavnosti v duhu zakona o Koroni. Našli smo ostanke embalaže hrane, sladkarij, tablet, polivinila ipd. Največ je bilo pločevink piva in energijskih pijač, plastenk vode in gaziranih pijač pa tudi steklenic vina in žganih aperitivov. Se vidi, da smo v Suhi krajini.

Želim, da bi v bodoče prehodne turiste v avtomobilih srečala pamet in bi svoje smeti odvrgli v zaboje, ki so za to nastavljeni v vseh regijah in ob vsaki cesti. Zdaj je teh deponij že povsod dovolj in lahko bi se na njih navadili. Tudi ločevanje odpadkov ni stvar višje sile, ampak nas samih. Star slovenski pregovor pravi: »Kakor si boš postlal, tako boš ležal.«

spisal: Miran Jenko
foto: TD Suha krajina