Policija opozarja: povečano število vlomov

Policisti v zadnjem mesecu beležimo povečano število vlomov v stanovanjske objekte, ki se dogajajo najpogosteje v popoldanskih in večernih urah. Zaradi premika ure na zimski čas se znoči že v popoldanskih urah, kar s pridom izkoristijo storilci tovrstnih kaznivih dejanj.

Marsikdo ima delavnik do 16. ali 17. ure, nekateri še dlje, po službi pa se kdo odpravi še po nakupih in do prihoda domov so domovi prazni. To je jasno tudi storilcem kaznivih dejanj in bodo odsotnost stanovalcev izkoristili ter izvršili vlom v objekt, preiskali prostore ter odtujili dragocenosti (najpogosteje denar in nakit), za svoj podvig pa potrebujejo le nekaj minut.

Če se odpravljate od doma v času, ko se že zmrači, poskrbite, da bo vaš dom dajal videz, da ste doma ali drugače poskrbite, da bo vaš dom varen:

  • pustite prižgane luči,
  • pustite prižgan radijski ali TV sprejemnik,
  • če imate več vozil, naj eno vozilo ostane pred hišo ali prosite soseda, naj za čas vaše odsotnosti parkira na vašem dvorišču,
  • prosite soseda, da se v času vaše odsotnosti »sprehodi« okoli vašega doma,
  • praznite nabiralnik ali prosite soseda, da vzame vašo pošto (poln nabiralnik storilcu pove, da ni nikogar doma),
  • na zunanji strani hiše namestite svetilke na senzor gibanja,
  • namestite alarmne naprave in video nadzor (danes so alarmne naprave že zelo poceni),
  • svoj dom zaklepajte, tudi če greste samo na vrt ali k sosedu na kavo,
  • na vratih ne puščajte listkov z napisom »pridem takoj«, »sem pri sosedi«, sem pri frizerju« (storilcu bo nekaj minut vaše odsotnosti dovolj, da izvrši kaznivo dejanje),
  • ključev vhodnih vrat ne puščajte pod predpražnikom, v ali pod cvetličnim lončkom, okrasnim kamnom, … (storilec ve, kam mora pogledati, morda vas je pri skrivanju ključa celo opazoval).

Storilci berejo tudi oznanila pogrebov in porok, nemalokrat se zgodi, da je zaradi takšnih dogodkov »prazna« celotna vas ali ulica. Storilci bodo to zagotovo izkoristili, zato, če se le da, naj ob takšnih dogodkih nekdo ostane doma ali pa prosite znance ali sorodnike, ki jim zaupate, naj bo za čas pogreba ali poroke v vaši hiši.

Seveda pa o takšnih dogodkih lahko obvestite tudi nas policiste, ki bomo večkrat opravili kontrolo vašega naselja ali ulice. Zagotovo ste našo prisotnost ob navedenih dogodkih že opazili.

Če kljub vsem varnostnim ukrepom ob prihodu domov ugotovite, da je v vaš dom v času vaše odsotnosti nekdo vlomil, obvestite policijo na št. 113 in počakajte do prihoda policistov. Nikar ne hodite po hiši, da preverite, če kaj manjka in ne dotikajte se ničesar, ker boste s tem uničili dragocene sledove, ki bi pomagali pri odkritju storilca.

VODJA POLICIJSKEGA OKOLIŠA
Edvard Kramar