Pohod od A do Ž

pohododadoz-7V nedeljo, dne 18. septembra 2016, smo izpeljali pohod iz Ambrusa v Žužemberk. Organizacijo sta si delila Turistično društvo Ambrus in Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka. Ideja je že dolgo rasla v nas, pričakovali smo lep sončen dan in nekaj pohodnikov. Dan ni bil lep, a se nas je vseeno zbralo kar 73, starejših, mladih in najmlajših.

Pot se je začela strmo, saj leži Ambrus v dolini. Na Kamen vrhu, pri preži, so predstavniki TD Ambrus predstavili turistično zeleno okno, ki ga letos propagira Turistična zveza Slovenije. Z vremenom res nismo imeli sreče, saj nas je močil dež skoraj vso pot mimo Brezovega Dola in Plešivice. Tu smo zamenjali vodstvo poti z domačim vodnikom in cmokljali z mokrimi čevlji še mimo Budganje vasi do Žužemberka. Končno je Suha krajina opravičila svoje ime in dež je ponehal.

V gradu so člani TD Suha krajina pripravili proslavo z nagovorom našega župana Franca Škufce in predsednikov obeh turističnih društev. Z nekaj narodnimi pesmimi so nas presenetile ljudske pevke, s harmoniko pa jih je spremljala Eva Pršina. Po kratki zakuski je PGD Žužemberk poskrbel za prevoz gostov na izhodišče. Hvala organizatorjem, pohodnikom, še posebno najmlajšim, ki so zdržali hitri in mokri tempo pohoda. Upamo lahko, da se bodo uresničile želje organizatorjev in bomo šli drugo leto od Ž do A.

Miran iz Boršta