Pohod na Veselo vas

veselaVasOb Dnevu državnosti, 25. junija 2014, sta nas povabila Zavod SELA VI, ohranjanje kulturne dediščine na vasi in VSV d.o.o. eko investicije na turistični kmetiji  na 1. rekreativni pohod  na *Veselo Vas *.

Cilj pohoda so bila Sela pri Ajdovcu, ki ležijo na geografski sredini šestih občinskih središč: Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Trebnje in Žužemberk. Letošnji moto je bil »vesel duh v zdravem telesu«. Pohodniki naj bi začeli pohod  iz vseh šestih občin in bi prispeli v Sela ob 12:00.

Zaradi slabega vremena pa vseh pohodnikov ni bilo. Iz Žužemberka nas je šlo sedem. Zbor je bil na trgu pred gradom, potem pa po asfaltu proti Zafari in na makadam do Trebče vasi. Tu smo spet ujeli asfalt, ki nas je spremljal mimo Sadinje vasi, Malega in Srednjega lipovca do konca poti na Selih pri Ajdovcu.

Pa nas ni spremljal samo asfalt, spremljalo nas je tudi deževje, ki je lilo po nas enkrat bolj, enkrat manj. A nas ni ustavilo. Na cilj smo pripešačili po dveh urah, mokri, žejni, lačni, a zadovoljni. Tu je bila prava veselica z nastopom kvinteta GRUDEN z gostoma Marjanom Zgoncem in Vesno Zarabec. Med plesom nas je zabaval Sašo Hribar, naš župan Franc Škufca pa je bil slavnosti govornik. Predvsem nas je navdušila mlada Vesna Zarabec, ki je kar nekajkrat zelo uspešno s harmoniko nadomestila ansambel.

Prijahali so tudi Krajnški konjeniki, ki pa niso uspeli odgnati dežja. Pod kozolcem pa je bil prikaz viteštva, njihove opreme in rokodelskih umetnosti.

Pot domov je bila spet mokra pa tudi »fajhtna«, vendar smo bili zadovoljni, saj smo preživeli lep dan v naravi.

Miran