Oratorij v Šmihelu v znamenju Ignacija Lojolskega

Primarni strah vsakega ribiča je namreč, da bi se utopil. Tudi nas je bilo strah, da se bomo utopili, ampak Jezus nam je odgovoril preprosto:« Pridite, stopite čez rob brezveznega vsakdanjika, za katerega točno veste kako se bo končal.« Tako smo se pred štirimi leti odločili za organizacijo prvega oratorija. Letos je potekal 4. oratorij zapovrstjo, glavna tema pa je bil Ignacij Lojolski.

Ignacij je bil vitez, svetnik, redovnik. Bil je tudi ustanovitelj reda Družbe Jezusove, morda bolj poznane kot družbe Jezuitov. Znane so tudi Ignacijanske duhovne vaje, ki so enomesečni program meditacije in pouka. Samega Ignacija smo s otroki dodobra spoznali v preteklih 3 dneh, animatorji pa smo se pri pripravah o njem spoznali že prej, in tudi že pred samo izvedbo oratorija so nam za lažjo organizacijo z denarno pomočjo priskočili Matjaž Pirc, Franci Grajš, Luba Rojc iz Dešeče vasi in naš duhovnik Uroš Švarc.

Na prvi dan oratorija, v četrtek smo se za uvod dodobra spoznali med seboj nato pa smo se po starostnih skupinah ločili na 3 različne delavnice – spoznavanje Ignacija, spoznavanje farnega zavetnika sv. Mihaela in spoznavanje križevega pota. Vmes nam je dan s svojimi dobrotami posladkala Monika Lesjak. Ta dan smo izdelovali tudi prave plemiške grbe. Potem je sledilo okusno kosilo, ki ga je pripravila Brigita Koler. Po kosilu smo imeli na sporedu športne igre za zaključek dneva pa še vodne igre. Poleg tega  smo še veliko plesali, peli, molili in se šli mnogo bansov.

 

Ignacijeva velika želja je bila, da bi lahko živel in deloval v Sveti deželi, v krajih, kjer je živel in deloval Jezus. Zato se je odpravil na romanje v Jeruzalem. Tako smo se tudi mi odpravili na izlet v petek. Za prevoz je poskrbela Občina Žužemberk. Odpravili smo se najprej do župnijske cerkve na Krki svetega Kozma in Damijana, ki sta zavetnika zdravnikov, farmacevtov, lekarnarjev. Tam nas je prijetno sprejel farni duhovnik Dejan Pavlin, ki nam je poleg cerkve predstavil tudi nekaj zanimivosti o kapeli Valentina in Ignacija, ki se nahaja v župniji Krka. Po zanimivi predstavitvi nas je tudi pogostil. Nato je sledil poluren prijeten sprehod do izvira reke Krke in Krške jame, kjer smo v jami prepoznavali veliko živalskih in tudi človeških oblik. Za na konec pa smo v jami imeli tudi pravi koncert. Ob izviru reke Krke smo nato nadaljevali z druženjem. Ko smo se vrnili smo ustvarjali zapestnice in molitvenike. Naše petkovo druženje se je nadaljevalo tudi v večernih urah, kjer so nas pričakale tudi slastne palačinke Helene in Francija Barleta. Kdor je želel, je lahko to noč preživel z nami in prespal v šotoru pri župnišču. Ponoči  smo nekateri animatorji pripravljali poligon, proti jutru pa je zadišalo ponovno po palačinkah izpod rok animatorjev. Sledila je jutranja budnica in druženje se je nadaljevalo. Skupine so se med seboj pomerile v poligonu in prav vse skupine so se odlično na njem odrezale. Vmes nas je z dronom prišel posnet tudi gospod Žiga. Nato so sledile ustvarjalne delavnice, po njih pa pisanje osebnih prošenj in zahval. Pri sobotnem kosilu nam je pomagala Pizzeria Gobja Hiška. Po kosilu nas je med petjem presenetila Nevihta, zato smo s petjem nadaljevali kar v cerkvi. Nevihta je bila k sreči kratka, in je kmalu zatem posijalo sonce tako, da so nas s svojimi obiski razveselili gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku. Sledilo je spuščanje po drči. Ob koncu popoldneva se je naše včerajšnje dogajanje prevesilo h koncu in za naše želodčke je poskrbel s hot – dogi Rafael Vidmar. Sledila je še podelitev medalj, ki so si jih zaslužili vsi, saj so bili vsi otroci zmagovalci. Medalje nam je pripravilo Lasersko graviranje OŽBOLT.

Kljub temu, da pride kdaj do težkih trenutkov pa nam je v največje zadovoljstvo ko vidimo nasmeške otrok. Zato se poleg vsem prej naštetim zahvaljujemo tudi vam staršem, da nam zaupate otroke. Zahvalili bi se tudi tistim, ki urejajo okolico (ključar Jože Miklič, pogrebne storitve Novak) skozi celo leto; vsem ki ste nam dajali podporne besede; ki ste molili za nas in bili naša duhovna podpora. V primeru, da smo koga spregledali, se res opravičujemo; na tem mestu pa še enkrat vsem, prav vsem iskreno zahvaljujemo za vse, ker brez vas ni nas ali kot je dejal Ignacij; » Duše ne nasiti in ne zadovolji obilnost znanja, temveč notranje čutenje in okušanje stvari », tako tudi nas zadovolji notranje zadovoljstvo, da vam otroci lahko polepšamo del počitnic.

Maša in Gašper Koler