Odmev trških dni v sliki in besedi - Suhokranjske novice
Odmev trških dni v sliki in besedi, 29. 07. 2022

Pred nekaj dnevi se je v Žužemberku končalo praznovanje praznika občine Žužemberk s trškimi dnevi in tradicionalnim srednjeveškim dnevom. Trški dnevi so največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Slovenskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. Tudi tokrat so privabili številne obiskovalce iz vse Slovenije in tujine.

Praznovanje je zajemalo dva vikenda. Pričelo se je s prižigom kope v Srednjem Lipovcu in končalo s spominsko uro filmski igralki Zalli Zarana.

Trinajstega julija so člani zveze ZŠAM Slovenije pri spominku na Cviblju položili spominski venec in se s tem poklonili prazniku šoferjev in avtomehanikov. Praznovanje se je nadaljevalo dan pozneje, v četrtek štirinajstega julija. V železo-livarski muzej na Dvor je v sklopu projekta Prepletanje tisočerih niti prišla idrijska čipka. S krajšo slovesnostjo je bila odprta razstava, ki je v prenovljenih prostorih muzeja na ogled na voljo do konca avgusta. Četrtkovo popoldne se je zaključilo z otvoritvijo cestnih odsekov in javne razsvetljava na Podgozdu. Dogodka so se udeležili skoraj vsi vaščani Podgozda, kar je občinsko upravo z županom na čelu še posebej razveselilo.

Petkovo praznovanje je bilo v znamenju prevzema novega vozila za prevoz starejših, slavnostno seje s podelitvijo občinskih priznanj ter kulturno glasbenem dogodku na Dvoru. Občina Žužemberk je s pomočjo donacij kupila novo vozilo, ki bo namenjeno izključno za brezplačen prevoz starejših oz. ranljivih skupin po najnujnejših opravkih. Na krajši slovesnosti se je župan Jože Papež zahvalil vsem donatorjem in prevzel ključe. Sledila je slavnostna seja z nagovori in glasbenimi točkami. Na seji so bili podeljena občinska priznanja. Zlati grb je prejel Iztok Može, srebrnega pa Dušan Mikec. Pisno priznanje so prejeli PGD Hinje in PGD Dvor, Darko Pucelj, Feliks Vidmar, Kulturno društvo Dvor, Mija Penca Vehovec in Milka Jernejčič. Pisno priznanja župana so prejeli Lubica Gogulova, dr. Nebojša Mijović ter Martina Papež, Darko Perko in Rok Rezelj. Že med slavnostno sejo je na gasilskem vrtu na Dvoru potekala animacija za otroke, nato pa ura poletnih popevk s Tjašo, Anjo in Jernejem. Sledil je koncert Marka Vozlja z Mojstri.

 

Se nadaljuje …

RZ

 

 

 Se strinjate s pogoji PCT?

Loading ... Loading ...

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja