Gostovanje Slovenske olimpijske bakle

Zadnji majski dan je v Žužemberku gostovala Slovenska olimpijska bakla, ki po Sloveniji potuje že od 22. aprila. Cilj projekta je vključiti čim več mladih športnikov, vrhunskih športnikov in športnih navdušencev kot nosilce plamenice, zato bo dva meseca potovala po vseh občinah Slovenije, kjer jo bodo nosili lokalni športniki.

Baklo so sprejeli učenci osnovne šole Žužemberk, ki so jo preko Zafare, Trebče vas, Sadinje vasi in Mačkovca ponesli do podružnične šole Dvor. Tam so jo sprejeli člani športnega društva Fužina Dvor in jo na Jami predali članom športnega društva Stavča vas. V Stavči vasi so jo ob spremljavi bučne množice in harmonike prevzeli člani odbojkarskega kluba Žužemberk. Ti so jo v Dolgi vasi predali članom športnega društva Loka, na žužemberškem mostu pa so jo prevzeli upokojenci Šole zdravja in jo ob spremstvu ambasadorja Marcela Rodmana ponesli na loko, kjer je sledila osrednja slovesnost. Zbrane so pozdravili predstavniki olimpijskega komiteja ter župan Jože Papež. S spominskim fotografiranjem smo organizatorjem projekta zaželeli srečno pot in se razšli.

 

Prav prijetno se počuti bakla, ko jo ves dan božajo tako sonce kot ljubeznivi gostitelji! Danes se je plamenica iz bukovega lesa in recikliranega jekla Skupine SIJ znova mudila na Dolenjskem, obredla je kar štiri občine.

Bakla se kar nekako ni znala ločiti od Krke, saj je bil tudi cilj zadnje ponedeljkove etape neposredno ob drugi najdaljši povsem slovenski reki. V Žužemberku jo je sicer župan Jože Papež sprejel pri osnovni šoli, od tam pa so jo mladi s številnimi predajami ponesli mimo hiše Leona Štuklja vse do vasi Dvor in nazaj, kar je bilo skorajda deset kilometrov. Pot bakle se je končala na čudovitem večnamenskem prostoru za rekreacijo in druženje ob Krki pod gradom Žužemberk, kjer je župan Papež olimpijca Rodmana presenetil z darilom, občinsko zastavo. Žužemberk je namreč edina slovenska občina, ki ima v grbu risa in prav ta divja mačka je simbol slovenskih hokejistov, tako da je bil današnji spremljevalec bakle Marcel Rodman, sicer novopečeni trener hokejistov v Beljaku, še toliko bolj navdušen nad ponedeljkovim pohajkovanjem po Dolenjski (baklopis).

RZ
foto: Aleš Fevžar