80. rojstni dan Terezije Avsec iz Podlipe

V teh dneh je svoj 80. rojstni dan praznovala Terezija Avsec iz Podlipe. Obiskala sem jo kot članica KORK. Povedala je, da se je rodila na Podlipi, v številčni družini Drčar (iz Morave). Poleg očeta in mame je bilo še osem otrok.

Otroštvo je imela težko, saj je morala že s sedmimi leti služit v Ajdovec, k Frakovim.  Tam je varovala otroke in delala vse, kar so ji dodelili.  Služila je še pri Martinovih in Podbojevih. Pomagala je tudi pri oglarjih, ko so pripravljali oglje. Služila je vse do svojega sedemnajstega leta. Pri sedemnajstih letih je odšla v Ljubljano. Tam je spoznala svojega moža Martina. Ko je bila stara dvaindvajset let, se je poročila in rodila hčerki, Bredo in Tino. Poleg njih jo razveseljujeta vnuka, ki jo rada obiščeta. Vse do upokojitve je delala v Ljubljani, v tovarni Saturnus. Z možem sta zgradila hišo v Ljubljani in na Podlipi. V Ljubljani živi najmlajša hči Tina. Gospa Terezija se je po upokojitvi odselila v rojstni kraj na Podlipo. Rada pomaga vsem, ker ji nobeno delo ni tuje. V bližini živijo še sestre: Nežka in Jožica, občasno pride tudi Ivanka.

Tukaj uživa zasluženo upokojitev, saj ima z vsemi sosedi dobre odnose. Zaželela sem ji zdravja in veliko dobre volje, da se pri njenih 90 letih zopet srečava.

Tadeja Lavrič