XI. Dvorski likovni dnevi

Domačija Rezelj, Dvor pri Žužemberku, 8. – 12. avgust 2022

Z bogatimi izkušnjami desetletnega delovanja Dvorski likovni dnevi vstopajo v novo desetletje. Tradicija se nadaljuje, organizacijska energija družine Rezelj z Dvora pri Žužemberku se krepi in bogati z novimi idejami in izzivi. Uspešno desetletje z odlično izpeljanimi srečanji likovnikov in plejada zadovoljnih umetnikov so poroštvo za prihodnost. Rezljevi namreč z vso odgovornostjo in predanostjo opravljajo gostiteljsko in organizacijsko funkcijo ter jo kontinuirno, srčno in hkrati profesionalno uresničujejo. Likovni umetniki se tu dobro počutijo, kar dokazujejo z bogato kreativnostjo, pozneje pa širijo dober glas o likovnih dnevih vsepovsod. Srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Čeprav se je začelo v lokalnem okolju, je takoj preraslo v mednarodne dimenzije.

Z XI. Dvorskimi likovnimi dnevi na Domačijo Rezelj prihaja sveža, generacijsko, nacionalno, medijsko in slogovno raznolika likovna ekipa. Pomemben segment predstavljajo tuji avtorji, med katerimi so znana in priznana imena (kar dva profesorja z akademij), izbrani slovenski umetniki predstavljajo odlično zasedbo, med njimi je tudi domačin iz bližnjega Novega mesta in dva stalna člana Dvorskih likovnih dnevov.
Likovni ustvarjalci so se prijazno odzvali našemu vabilu in nam tako omogočili njihovo uresničitev. Dvorski likovni dnevi so za avtorje, ki po večini ustvarjajo v intimi svojega ateljeja, prijetna popestritev in nova, dodatna ustvarjalna spodbuda.

Naravne in kulturne znamenitosti in zanimivosti, ter tudi vse, kar je skrito v mikro stvareh, ki senzibilnemu pogledu občutljivih umetniških duš ne ostane skrito, bo nedvomno ponovno prelito v likovno stvarnost. V ta namen bo že prvi dan organiziran ogled kraja. Prehod iz objektivnega v subjektivno – avtorsko pa je vselej odraz posameznika. Tako bodo zaigrali različni interpretativni slogi, načini, pristopi in tehnike likovne realizacije. Čas intenzivnega dela pa omogoča, da ustvarjalne misli odplujejo tudi drugam, v povsem drugačne sfere. Kaj predstavlja posamezna stvaritev, kako predstavlja, s kakšnimi likovnimi izraznimi sredstvi je ustvarjena – to niso vprašanja, ki jih bomo zastavljali ustvarjalcem, še manj pa bomo z njimi omejevali njihovo delovanje. V čudovitem okolju in z dobrimi pogoji dela bomo udeležencem omogočili, da bo njihova ustvarjalnost dobila »krila«. Nekateri izmed avtorjev se že doma skrbno pripravljajo na srečanje, saj poetike posameznikov zahtevajo več ustvarjalnega časa.

Avtorji se bodo na Dvoru zbrali v ponedeljek, 8. avgusta, dopoldne in po skupnem kosilu se začne ustvarjanje. V petek, 12. avgusta ob 19. uri, pa bomo njihove likovne rezultate že delili s publiko.

 

Udeleženci XI. DVORSKIH LIKOVNIH DNEVOV so:

 1. MILENA GREGORČIČ
 2. JANEZ ŠTROS
 3. IGOR PAPEŽ
 4. TOMO VRAN
 5. BARBARA KASTELEC
 6. ANJA KRANJC
 7. KATJA BEDNAŘIK SUDEC
 8. JUR SAMEC
 9. ELVIS BERTON (Hrvaška)
 10. ALFRED DE LOCATELLI (Italija)
 11. NIKOLA MARKOVIĆ (Srbija)
 12. RUDI BENÉTIK (Avstrija)
 13. MATJAŽ DUH
 14. META ŠOLAR
 15. DARJA ŠTRAVS TISU pa je fotografinja DLD.

V petek, 12. avgusta 2022, ob 19. uri bomo likovno srečanje zaključili z razstavo novonastalih del, ki jih bomo na ogled postavili v Blatnikovem hramu. Na zaključnem dogodku bo udeležence in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in strokovna spremljevalka DLD. Poskrbeli bomo tudi za spremljajoči kulturni program. Na zaključek ste lepo vabljeni tudi predstavniki medijev. Dela, ki ne bodo last družine Rezelj, bodo namenjena tudi prodaji.
Udeležence Dvorskih likovnih dni bodo strokovno predstavljeni tudi v katalogu, ki bo izšel ob tej priložnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa gledalcu, avtorja pa umesti v likovni prostor. Je pa tudi pomemben »arhivski dokument«, ki si ga privoščijo le nekatera delovna druženja likovnih ustvarjalcev.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta v središču Dvora deluje že peto leto in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Predstavljajo možnost spoznavanja likovnega dogajanja na mednarodni sceni, odpirajo pogled v najrazličnejše umetniške prakse in vsebine ter predstavljajo moč in pomen, ki ga imajo Dvorski likovni dnevi za sam kraj in mnogo širše.

Prijazno vabljeni k spremljanju ustvarjalnega procesa in k ogledu novonastalih likovnih del.

Anamarija Stibilj Šajn
v imenu družine Rezelj – organizatorjev in gostiteljev

Za dodatne informacije sva Vam na voljo: Rok Rezelj 070 766 865, Anamarija Stibilj Šajn 041 774 340