Vabilo: Odkritje spominskega obeležja ameriškim letalcem - Suhokranjske novice
Vabilo: Odkritje spominskega obeležja ameriškim letalcem, 03. 03. 2017

Pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter častnim pokroviteljstvom njegove ekscelence Brenta R. Hartleya, veleposlanika Združenih držav Amerike in v organizaciji Občine Žužemberk, vaščanov vasi Gradenc ter Turističnega društva Suha krajina, bo v vasi Gradenc pri Žužemberku, 11. marca 2017, ob 11.00 uri, potekala slovesnost ob odkritju spominske plošče ameriškim letalcem bombnika B-17 ”Je Reviens”. Slavnostna govornica bo ministrica za obrambo Republike Slovenije gospa Andreja Katič.

V bližini vasi Gradenc je 9. marca 1945 padlo ameriško letalo BOMBNIK B-17 »Je Reviens« iz 817. bombniške eskadrilije, 483. bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka. Med vojno misijo, ob napadu na strateško pomembne transportne sisteme nad Gradcem v Avstriji, je bila ta leteča trdnjava ameriškega vojnega letalstva močno poškodovana.

Letalci, skupaj s še živečim pilotom Edwardom F. Loganom, so bili prisiljeni izskočiti prav v Suhi krajini. Celotna posadka se je ob pomoči partizanov varno vrnila v svojo bazo v Italiji.

Obeležje bo pomemben pomnik naše skupne zgodovine, zavezanosti miru, sožitju in domoljubju, obenem pa simbol želja po svetu brez vojn, nasilja in revščine.

Pri slovesnem dogodku bodo sodelovali: Slovenska vojska, orkester Slovenske vojske, častna straža Slovenske vojske, vojaški vikar, učenci OŠ Žužemberk, Moški pevski zbor Cirila Zajca, The Plut Family iz Bele krajine, 1. spominski partizanski bataljon, organizacije in društva iz občine in izven nje, vaščani vasi Gradenc, Turistično društvo Suha krajina in Občina Žužemberk.

Po odkritju bo v središču vasi Gradenc potekalo prijateljsko druženje udeležencev s prijaznimi vaščani!

Organizatorji obiskovalce obveščajo, da bo potrebno do prizorišča, kjer je postavljeno spominsko obeležje in bo potekala slovesna prireditev, nekaj poti prepešačiti, zato vse vljudno naprošajo, da imajo ustrezno obutev, saj bo prireditev potekala povsem v naravnem okolju. Obiskovalci naj bodo točni in so na prireditvenem prostoru ob 10.50, uniformirani udeleženci in praporščaki pa morajo biti na prireditvenem prostoru že ob 10.40. Prireditev bo ob vsakem vremenu.

Informacije: Slavko Mirtič (041 377 925), Vlado Kostevc (041 324 710)

 Prisrčno vabljeni!

vabilo-bobnik-gradenc

zemljevid-bobmbnik-gradencPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja