19. Podkrimski pustni karneval na Igu

V soboto, 25. februarja 2017, ob 14.00 uri smo člani Turističnega društva Suha krajina sodelovali na 19. Podkrimskem pustnem karnevalu na Igu. Karneval je eden večjih pustnih dogodkov v Sloveniji. V povorki po ulicah Iga je sodelovalo preko 20 kolektivnih mask iz Slovenije in sosednje Hrvaške.

Predstavljali smo vinogradnike z našo avtohtono trto Suhokranjskega belega Terana. Zdaj si že vsi lastijo naš Teran, pri nas pa ta žlahtna rastlina raste že od nekdaj. Moderator na predstavitvi pustnih mask je prebral naš namen predstaviti to zdravo slovensko pijačo:

»Po prejemu izredne odločbe Evropske komisije o izjemi pri uporabi imena Teran v Žužemberku, smo Žužemberčani in vsi Krajnčani takoj začeli s polnjenjem te daleč poznane izjemne pijače, pridelane iz grozdja krajnški teran, ki raste na pravi teranovi krajnški trti. Žužemberčani in Krajnčani so to odločno takoj poosebili in bodo, kot nekoč Ribnčanje, po vsej Evropi brez davščin tržili ta čudoviti krajnški teran, ki ima same zdravilne učinke, barva pa je zaradi skopih razmer malo svetlejša, saj je v krajnškem teranu več beline. Ob kranjškem teranu imajo s seboj tudi kranjški teranov liker, pa tudi prave in z zaščitenim poreklom označene kranjške teranove cepiče in trto – mater krajnškega terana. Vse lahko po ugodnih cenah kupite na mobilni krajnško teranovi stojnici, ki je prepotovala že skorajda ves svet, bila pa je tudi že na Zgornji Pohanci, v Piršenbregu, in danes je tu na Igu. Da pa vse poteka po zakonu, imajo žužemberški teranovci s seboj višjega EU-TUMPL inšpektorja, ki takoj in na mestu kontrolira poreklo krajnškega terana, in če najde kršilce jih takoj in nemudoma kaznuje…

Slogan, ki s katerim osvajajo svet :

PIJTE ‘KRAJNŠKI’ TERAN, KI ODŽENE NEPITIPRAVE STRAN,

KRANJŠKI TERAN VAS POPELJE TUDI ONSTRAN«

Seveda smo delili reznine in ključe naše Šmarnce in ponujali to žlahtno pijačo obiskovalcem ob poti. Vse smo razdelili.

Na igrišču, na koncu povorke je bil zaključek z ješprenjem in pijačo, v šotoru pa zabavni program. Na povorki seveda niso manjkale mažoretke in pihalna godba, koranti, pokači, orači, vse sorte aktualnih mask in pa seveda Podkrimski in Podvodni mož z Uršiko zalo. Tudi prodajalci krofov, popkorna, vseh sort pijač in spominkov so bili v zanimivih pustnih maskah. Bil je res lep in velik turistični dogodek. Pri nas pa žal mislimo, da so maškare samo za otroke.

Miran iz Boršta