S spominsko uro, posvečeno prvi slovenski hollywoodski igralki, so se zaključili 21. Trški dnevi

Zadnje dejanje 10-dnevnega sklopa prireditev v okviru praznika občine Žužemberk je bila spominska ura, posvečena prvi slovenski hollywoodski igralki Zalli Zarana. Rozalija Sršen, z umetniškim imenom Zalla Zarana, slovenska filmska igralka, ki se je rodila 16. julij 1897 v Žužemberk, umrla pa 12. julij 1967 v Hollywood. Spominsko uro so v organizaciji KUD Žužemberk popestrili violinistka Ana Može, moški kvartet z Dvora ter gostja Bernarda Oman, poznana kot Vida iz Reke ljubezni.

Trški dnevi so se tradicionalno pričeli tedni dni pred osrednjim dogodkom s prižigom kope v Srednjem Lipovcu. Sledili so številni športni in kulturni dogodki: odprto prvenstvo v odbojki na mivki, podelitev priznanj krvodajalcem in srečanje predstavnikov društev, gasilska veselica v Hinjah, dogodki Forma Viva, turnir v bridžu, predstavitev Šmihela in peka kruha v krušni peči …

Druga polovica praznovanja praznika občine Žužemberk se je odvila v znamenju otvoritev: bankomat na Dvoru, cesta Žvirče – Ambrus, knjižnica v Hinjah, vrtec Sonček, zahvalna plošča v parku znanih Suhokranjcev, likovne razstave, razstave ročnih del, suhokranjska tržnica … Potekalo je tekmovanje v kuhanje ješprenja, predstavitev mladih harmonikarjev ter slavnostna seja občine Žužemberk s podelitvijo priznanj. Petkov večer se je zaključil z zabavo s skupino DeŽur in Danielom Popovičem, sobotni pa z gasilsko veselico z Mladimi Dolenjci.

V nedeljo je potekal 21. srednjeveški dan z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Udeležili so se ga številni gostje iz vse Slovenije in gostje iz pobratenih občin iz Rusije, Slovaške, Hrvaške in Srbije. Celodnevno dogajanje niso zmotile niti kratkotrajne plohe. Pester dan je zaključila skupina Kontrabant.

Rok Z.