Regijski kviz v Ajdovcu

V soboto, 30. 3. 2019,  je v Ajdovcu potekal regijski kviz »Mladi in  kmetijstvo«, ki sta ga v sodelovanju organizirala Društvo podeželske mladine Suha krajina ter Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto. Za uvrstitev na državni kviz, ki bo potekal, 13. 4. 2019, v Žalcu, so se potegovale 4 ekipe:  ekipa CBT Grm Novo mesto, ekipa  DPM Metlika, ekipa DPM Mirana Peč  ter domača ekipa DPM Suha krajina, ki so jo sestavljali Tilen Gnidovec, Teja Skube in Katja Kuhelj. Tekmovalci so se pomerili v znanju s 3 različnih kmetijskih področij in sicer: turistične kmetije, natančno kmetijstvo in pridelava vrtnin v rastlinjaku s poudarkom na hidroponiki. Potek tekmovanja je skrbno spremljala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljale članice  gospa Terezija Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilno dejavnost ter gospe Polonca Seničar in Tatjana Kmetič Škof, terenski kmetijski svetovalki. Za dobro vzdušje so poskrbeli pevci Društva vinogradnikov Suha krajina, učenci PŠ Ajdovec, od mentorstvom ga. Milene Legan in ga. Irena Prodanič ter harmonikašici Vesna Zarabec in Valentina Kužnik.

Prepričljivo je 1. mesto na kvizu osvojila ekipe CBT Grm Novo mesto, 2. mesto je zasedla ekipa DPM Metlika, 3. mesto pa je šlo v roke domači ekipi DPM Suha krajina. Na 4. mesto se je uvrstila ekipa DPM Mirna Peč.  Čestitke vsem sodelujočim!

Na državnem kvizu bo belokranjsko regijo zastopalo DPM Metlika, dolenjsko regijo pa DPM Suha krajina. Obema ekipama že sedaj želimo veliko znanja in sreče.

Po končanem kvizu  je DPM Suha krajina gostilo  še člane Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, ki so pri nas v Suhi krajini zaključili njihovo ekskurzijo po Dolenjskem.  Spletli so nova prijateljstva in okrepili meddruštveno povezanost.  Zagotovo se še vrnejo.

KVIZ SO OMOGOČILI: Adria Mobil proizvodnja, trgovina in storitve, d.o.o.  Novo mesto; Krka, d.d., Novo mesto; Kmetijska zadruga Trebnje, z.o.o.;  Pioneer, Corteva agriscience; Saatbau proizvodnja, zastopanje in trgovina d.o.o.; Gozdno gospodarstvo Bled d.o.o.; Agroma TS d.o.o.; Agrosaat proizvodnja, zastopanje in trgovina, d.o.o.; Koren gostinstvo in turizem  Zoran Škoda s.p; Gostinske storitve Tatjana Hrastar s.p.; Dom Frata, KA-MM d.o.o.; Blatnikov Hram, Rera gostinstvo in trgovina d.o.o.; pekarna Evropa; I-Les Pavel Iskra s.p.; Jože Gnidovec, čebelarstvo Kužnik, Društvo kmečkih žena Suha krajina, Društvo vinogradnikov Suha krajina; kmetija Murn, PGD Ajdovec.