Pust krivih ust

2-Pustni karneval KranjPust je eden najstarejših ljudskih praznikov. To je običaj, ki odganja zimo in obuja pomlad. Člani turističnega društva Suha krajina smo se v soboto, dne 6.2.2016 dopoldne udeležili pustne povorke po ulicah Kranja, popoldne pa 18. Podkrimskega pustnega karnevala na Igu.

Prešerni karneval s pustno povorko v Kranju se je začel ob 10. uri izpred Mestne knjižnice in je potekal po mestnih ulicah do Prešernovega gledališča. Glavna predstavitev je bila na Glavnem trgu, kjer je potekalo tudi ocenjevanje tekmovalnih skupin in kasneje zabava z DJ-em. Sodelovale so pustne skupine kolektivnih mask iz Slovenije in Hrvaške. Na pustno soboto postane Kranj pravo karnevalsko mesto, saj je Kranj vključen v Evropsko zvezo karnevalskih mest (FECC). V Kranju se že desetletja v skladu z običajem prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč zberejo na najbolj množičnem Gorenjskem pustnem sprevodu, na katerem se vsako leto predstavijo številne slovenske in tuje etnografske ter pustne skupine, ki tekmujejo za naziv naj pustne skupine. Mi nismo osvojili nagrade, smo pa predstavili suhokranjske kraje, našo turistično ponudbo in ljudi povabili na naše Trške dneve.

Predstavljali smo Eko mobilno tržnico z davčnimi blagajnami z najsodobnejšo programsko opremo, ki omogoča brezplačno zračno daljinsko povezavo in kar najhitrejšo komunikacijo. Naši kmetje in kmetice so ponujali ekološko zelenjavo, povrtnine in sadje pridelano na naravni način s pomočjo zdrave kmečke pameti. Izdajali smo račune iz sodobnih davčnih blagajn in zvezane knjige računov. Vse naše poslovanje je šlo direktno v zrak, saj sta bila z nami tudi višji inšpektor za poslovanje in višji inšpektor davčnih blagajn, ki sta nepravilnosti takoj oznanila in sankcionirala.

Popoldne smo se z isto skupino udeležili še 18. Podkrimskega pustnega karnevala na Igu. Na tem karnevalu sodeluje blizu 1000 domačih in gostujočih mask iz okrog 30 skupin iz Slovenije in Hrvaške. Poleg karnevala so v šotoru na igrišču, pred stavbo Občine Ig pripravili tudi poslikavo obraza, otroške delavnice, nastop klovna, izbor najlepše otroške maske, po zaključku karnevala pa še zabavo z ansamblom.

Na pustni način smo predstavili vročo temo polnjenja državnega proračuna na račun najrevnejših prebivalcev Slovenije. Da se ljudje bojijo vsega novega se je lepo pokazalo, saj vsem naporom navkljub nismo prodali ničesar.

Miran iz Boršta