Prvi sneg te zime

prviSnegPeter (2)V moderni dobi poznamo več zim. Policijska zima je že bila, modna prav tako, koledarska še pride 21. decembra, vremenske pa kot kaže sploh ne bo. Mogoče februarja, bomo videli. Če ima kdo še katero, jo sme z zadovoljstvom praznovati in naj povabi še nas. Prišli bomo. Pravijo, da bomo zaradi globalnega segrevanja prikrajšani za veliko smučišč. Oh, v Sloveniji bomo ostali kmalu brez smučišč čisto iz drugih razlogov.

Pa kaj bilo tisto. Prvi sneg je zapadel na Svetem Petru, priljubljenem suhokranjskem pešpotju, že to nedeljo. Res ga je bilo bolj malo pa čisto na vrhu, za en prst, a bil je. Nismo se jezili, prav nasprotno, bili smo ga veseli, saj je ročna črpalka, ki poganja vodo iz podzemnega vodnjaka povsem zamrznila. Brez vode pa ni življenja, pravijo v šoli. Vinogradniki imamo čisto druge misli…

V zavetišču imamo nov »šporhet«, takega s pečico. Greje kuha in peče, da je veselje. Ko te dobrote pridejo na mizo, pa čeprav je v pečici samo krompir, se mimogrede razvije prijetno vzdušje, živ pogovor o vročih tegobah sodobnega časa in domačih težavah vsakdanjika.

Včasih se pogovor »potegne«  v pozni popoldan in potem imamo boleče logistične težave z vrnitvijo v dolino.

Kljub domačem navskrižju, bom še vedno hodil na Svetega Petra. »Hough – I’ve spoke!«

Miran iz Boršta

*****************************************

Želiš prejeti obvestila o novih prispevkih kar v svoj elektronski poštni nabiralnik? Na desni strani se nahaja obrazec, kjer se lahko naročiš in tako prvi/a izveš kaj je novega v Suhi krajini.

eobvestila