Poročilo o delu kulturnega društva Dvor za leto 2021

11. marca 2022, smo imeli člani Kulturnega društva Dvor, v večnamenski dvorani Dvor, občni zbor. Zahvaljujem se vsem članom za udeležbo, še zlasti smo bili veseli prisotnosti župana Jožeta Papeža in podžupana Roka Zupančiča.

Poročilo o delu:

Začetek lanskega leta, čas od januarja do konca maja, je minil v obujanju spominov na minule, pretekle dogodke.

Dejavnost društva v preteklem letu se je pričela z dobrodelnostjo, saj smo s čutom za solidarnost in s čutom po pomoči, otrokom, ki so ostali brez staršev stopili na pomoč. V navezi z Rdečim križem, Karitsom, drugimi organizacijami, podjetji ter posamezniki smo organizirali akcijo zbiranja finančne pomoči za to družino.

Kljub omejitvam druženja zaradi Corone, nam je uspelo organizirati kar devet krasnih in zelo obiskanih dogodkov za širšo publiko. Z veseljem smo sodelovali tudi z Občino ter drugimi klubi in društvi.

Ker dvorskega tradicionalnega pustnega rajanja ni bilo, smo prosili starše in otroke, da objavijo pustne šeme na naši Facebook strani. Med objavljenimi fotografijami smo izžrebali eno in na domači naslov poslali škatlo sladkih presenečenj.

Toplega junija smo članice izvedle čistilno akcijo v večnamenski dvorani na Dvoru, ki je bila prebeljena.

V Juliju so se pevke MePZ Dvor ob Krki z zborovodjo Jernejem in Tjašo intenzivno pripravljali na nastop v sklopu Trških dni. Dvoru je bila zaupana organizacija sobotnega večera, kjer smo člani Kulturnega društva Dvor skupaj z Gasilskim in Športnim društvom Dvor organizirali krasno noč s pestrim kulturnim programom in zabavo s kant avtorjem Adijem Smolarjem. Ravno tako smo se udeležili slovesnosti ob občinskem prazniku, slavnostni seji in podelitvi občinskih priznanj. Solistka Tjaša in spremljevalec Jernej pa sta popestrila kulturni program. Na povabilo smo se odzvali tudi na zadnjo prireditev v okviru Trških dni, in sicer na spominsko uro Zalli Zarana. 20. 7., na vroče popoldne, smo se v senci vrb, ob Krki, v Stavči vasi, družili z Mašo Jazbec, kjer smo se po francosko prehajali skozi knjige.

Začetek septembra smo bili Dvorjani ponosno prisotni na otvoritvi ceste Dvor – Soteska. Z ubranim petjem sta pevca Brane in Bogdan, skupaj s pevcema iz Zagradca, popestrila slavnostno otvoritev.

Oktobra smo se člani KD udeležili tudi odprtja razstave litoželeznih predmetov v Dolenjskem muzeju, ob 130 obletnici zaprtja železarne na Dvoru. Ker skrbimo tudi za zdrav duh v zdravem telesu, smo se že tretjič, člani in simpatizerji društva podali na najvišji vrh južne Slovenije, 1796 metrov visoki Snežnik. Ob dnevu reformacije  smo prisluhnili samospevom, v izvedbi naše članice Tjaše Primc in klavirski spremljavi Jerneja Fabijana, v Kulturnem domu v Straži.

Novembra smo v večnamenski dvorani organizirali sproščen pogovorno svetovalni večer in spreminjali navade z Majo Papež Iskra. V tednu otroka smo v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca, enota Dvor, razveselili otroke s poučno in resnično enkratno igro za otroke, Po Sloveniji s popotnikom Jakom. Lepo je bilo ponovno videti polno dvorano otrok in slišati iskreni smeh, pa čeprav z maskami na obrazu. Optimistično smo se člani v novembru zbrali tudi na sestanku, kjer smo planirali naše dogodke. Zal smo se v živo družili samo še na javnem vodstvu pri plavžu na Dvoru, kjer je avtorica razstave »Na Dvoru ulita umetnost« Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjskega  muzeja Novo mesto, predstavila bogato zgodovino Dvora.

V decembru so se na dvorski lipi prižgale praznične lučke. Otoke, naše najmlajše člane, smo prosili, da nam pomagajo lipo tudi okrasiti. Nastalo je nekaj izredno lepih unikatnih okraskov.

Če potegnemo pod črto, se je kljub omejitvam zaradi korone, zvrstilo na repertoarju Kulturnega društva Dvor kar lepo število dogodkov. Da ljudje potrebujemo kulturo,  potrjujejo tudi množični obiski naših dogodkov. Veseli nas, da nas podpirate, podpirate naš trud, delo in nas bodrite na naši kulturno ustvarjalni poti. 

Hvala vam, zaradi vas in za vas se bomo trudili še naprej!

 

Besedilo: Jadranka Meglen, tajnica KD Dvor
Foto: Jadranka Meglen in Rožle Matko